ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15 Mayýs 2024, 10:42   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kopeginizin Rutin Bakimlari

Kopeginizin Rutin Bakimlari
Kopeginiz icin gunluk, haftalik aylik hatta yillik planlariniz hazir mi? Hangi islemi senede bir kez yapiyorduk? Tirnaklari ne zamanda bir kesmeliyiz? Iste bu sorularin yanitlarini bulacaginiz makalemizin sizlere iyi bir plan olusturacagini dusunmekteyiz. Kopeginizin genel sagligini ve mutlulugunu destekleyecek bu rutinleri unutmamak icin tarihleri bir yere not almayla ise baslayabilirsiniz.

Kopeklerimiz ailemizin uyeleridir ve evcil hayvan ebeveynleri olarak onlari saglikli ve mutlu tutmanin sorumlulugunu tasiyoruz. Evcil hayvanlarimizin sagligiyla ilgili olarak uyguladigimiz temel rutinlerin bircogunun hatirlanmasi kolay olsa da, yillik hatta birkac yilda bir tekrarlanan islemler pek akilda kalmamaktadir.

Optimal Kopek Saglik Rutinleri

Evcil hayvanlarimiz ne zaman bakima ihtiyac duyduklarini bize soyleyemezler, bu nedenle kopek sahipleri olarak onlarin genel gorunumune ve davranislarina bakarak ihtiyaclarini belirlemek bize kalmistir. Saglikli yasam rutinine sahip olmak ve buna bagli kalmak, ciddi sorunlari onlemeye yardimci olur. Bu durum, kopeginizin mutlu ve saglikli kalmasina yardimci olmanin en iyi yollarindan biridir. En onemli saglik ve zindelik rutinlerinden bazilari sunlardir:

Veteriner Saglik Muayeneleri
Siklik: Yillik (Kronik saglik problemi olan veya yasli evcil hayvanlar yilda en az iki kez gorulmeli)

Bilmeniz gerekenler: Yillik saglik muayenesi, kopeginizin sagligi icin cok onemlidir ve tum kilometre taslarini karsilamalarini saglar. Ancak belirli sorulariniz varsa veya evcil hayvaninizin sagliginin degistigini dusunuyorsaniz, veterinerinizden ek randevular almalisiniz. Veterinerinize duzenli ziyaretler, bazi hastaliklari onlemeye yardimci olur. Asilar ve koruyucu ilaclarla kopeginizi guncel tutmanin yani sira, ciddi sorunlarin erken tespit edilmesine de destek oldugu bilinmektedir. Onleyici bakimlar, sorunlari ciddi ve maliyetli hale gelmeden onlemeye yardimci olabileceginden, rutin veteriner ziyaretlerini takip etmek paradan tasarruf etmenize de katki saglar. En onemlisi de minik dostunuzun caninin daha az yanmasina saglayabilirsiniz.

Asilar ve Rutin Ilaclamalar
Siklik: Yavruluk doneminde ve sonrasindaki her yil

Bilmeniz gerekenler: Kopeginiz, ozellikle yasaminin ilk birkac ayinda, yasina, cinsine ve yasam tarzina bagli olarak farkli asilara ve guclendiricilere ihtiyac duyacaktir.

Kopeginizin asi ve takviye programina ozel sorulariniz veya endiseleriniz icin veteriner hekiminize danisin, ancak genel olarak cogu kopek asagidaki programa uyabilir:

Ilk asilar:

Ilk tur: 6 ile 9 haftalik iken

Ikinci tur: 9 ile 12 haftalik iken

Ucuncu tur: 12 ile 16 haftalik iken

Asilarinin zamanlamasi, asinin turune bagli olarak veteriner hekiminiz ve yerel yasalar tarafindan belirlenir. Tipik olarak, destekleyici asinin konumuna ve turune bagli olarak her 1 ile 3 yilda bir uygulanirlar.

Veteriner Dis Muayeneleri
Siklik: Yillik

Bilmeniz gerekenler: Yillik saglik kontrolunde veterineriniz tarafindan kopeginizin dis muayenesinin yaptirilmasi gerekir. Boylece ek bir randevu almaniza bile gerek kalmaz. Kopeginizin dis hijyenine evde gereken ozeni gostermek, genel agiz bakiminin bir parcasidir. Dis muayeneleri, tam bir veteriner fizik muayenesinin standart bir parcasidir ve bir evcil hayvanin tum yasami boyunca yilda en az bir kez yapilmalidir.

Tirnak Bakimi
Siklik: En az ayda bir

Kopeginizin tirnaklarini ne sIklikla keseceginiz, genellikle cinsine ve genel aktivite duzeyine bagli olacaktir. Tirnaklarinin uzunluguna dikkat etmek, ne zaman duzeltmeye ihtiyac duyduklarini belirlemenize yardimci olacaktir. Evcil hayvaninizin tirnaklarini ayda en az bir kez kesmeyi planlamak iyi bir kuraldir. Kopeginizin tirnaklarini kesmek, yururken rahatsiz olmalarini ve zemine yanlis tutustan kaynaklanan yaralanmalari onlemeye yardimci olabilir. Evcil hayvaninizin tirnaklarini kesmekte kendinizi rahat hissetmiyorsaniz, evde tirnak bakimi ipuclarini okuyun veya evcil hayvaninizi profesyonel bir kuafore goturun.

Dis Fircalama
Siklik: Gunluk

Bilmeniz gerekenler: Her ne kadar gunluk dis fircalama tavsiye edilse de, gercek dunyada yaptiginiz diger seylerle bunu basarmak zor olabilir. Neyse ki, evcil hayvaninizin agiz sagligina dikkat etmek, her gun dis fircasiyla ugrasmaniz gerektigi anlamina gelmez. Su katki maddeleri ve dis temizleme mendilleri de ise yarar.

Banyo
Siklik: Her ay

Bilmeniz gerekenler: Tipki tirnak kesmek gibi, kopeginizi ne sIklikta yikadiginiz, genel tuy tipine ve aktivite duzeyine bagli olacaktir. Ancak aksi gerekmedikce her dort haftada bir iyi bir baslangic ​​noktasidir. Sampuanli nazik bir banyo, duzenli olarak biriken kir, yag ve dokuntulerin giderilmesine yardimci olur. Banyo, evcil hayvaninizin derisini ve tuylerini incelemek ve veteriner bakimi gerektirebilecek herhangi bir hasere, isirik veya lezyonu aramak icin de iyi bir zamandir.

Egzersiz
Siklik: Gunluk

Bilmeniz gerekenler: Cogu evcil hayvan ebeveyni, evcil hayvanlari icin fiziksel egzersizin onemini anlar ancak genellikle zihinsel egzersizlerin esit derecede onemli oldugu unutur. Fiziksel egzersiz ve beyin oyunlari, kopeginizin en iyi durumda kalmasina yardimci olmakla beraber; havlama, kemirme gibi can sIkintisindan kaynaklanabilecek sorunlardan kacinmaya da yardimci olur. Kopeginizin gunluk aktivite ihtiyaclari, buyuklugune ve cinsine gore degisecektir. Her gun en az birkac dakika disari cikmalari ve gunluk olarak zihinsel olarak uyarilmalari onemlidir.

Sevgi
Siklik: Gunluk (fazlasi diye bir sey yoktur!)

Bilmeniz gerekenler: Evcil hayvaniniz ailenin bir parcasidir, bu nedenle onlara bu sekilde davranmaniz onemlidir. Kanepede uzanarak, en sevdikleri parka geziler yaparak veya en sevdikleri oyunu oynayarak onlara ekstra sevgi vermek icin her gun zaman ayirin. Her gun baglanmak icin kopeginize ne kadar zaman ayirmaniz gerektigi muhtemelen degisIklik gosterecektir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık