ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15 Mayıs 2024, 10:38   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kopek Davranislarinin Irklarla Ilgisi

Gunumuzde konu, kopek irklari ve bu irklarin davranislarina gelince, “sosyal” olarak nitelendirilen Golden Retriver, Labrador Retriver gibi irklardan, yine “agresif” olarak nitelendirilen Pittbull Terrierlere kadar kliselerin sonu gelmez. Fakat yapilan arastirmalar, bu tur ozelliklerin irksal bir genelleme ile dusunulenden cok daha az etkisi oldugunu goz onune sunuyor.

Modern kopek irklari Ingiltere’de 1800lu yillarin 2. Ceyreginde ortaya cikmaya basladi. Ancak o donemki yapilari bugunden cok daha farkliydi. Mesela gunumuzde Danualar cok buyuk, Chihuahualar ise cok kucuktur. Yine de o donemlerde de irklarin davranislarinin tahmin edilebilecegi dusunulmustur.

Ancak modern cagda yapilan arastirmalar, durumun boyle olduguna dair gecerli kanitlar olmadigini ortaya koyuyor.

Kopek Mamalari

Amerika yapilan onlarca arastirmadan birinde, her bir cins icinde dahi cok farkli davranislar belirdigi, dolayisiyla bir irka sahip oldugunuzda, ondan beklentinize uymayan davranislar sergilemesinin de cok yuksek oldugu belirtilmistir.

Bir diger arastirmada yarisi safkan yarisi melez olan 20bine yakin kopegin fiziksel ozellikle ve davranislari ile ilgili yapilan anket sonuclarinin ve genetik verilerinin ne sekilde analiz edildigi aciklanmaktadir. Bu analizlere gore safkan kopeklerin davranissal varyasyonu, ilgili irkin sadece %9 ozelligini tasidigi gorulmektedir.

Hicbir davranis bir tek cinse ozgu olmasa da ve bir genelleme yapilmak durumunda kalinirsa, uluma davranisi tazilar arasinda yayginken, Beagle, Retriver cinsleri, Pitbull Terrier gibi irklar daha insan sosyali ve yabancilara karsi daha toleranslidir. Ayni zamanda atasal ozelliklere dayali farkliliklar da mevcuttur. Ornegin, gutme irklari, diger ozelliklerinin yaninda daha yumusak basli ve itaatkardirlar. Fakat yine de bireyler arasinda yuksek oranda degiskenlikler de gorulmekte olup, bu durumda bir kopegin davranislarini irkina gore tahmin etmenin guclugu ortaya cikmaktadir.

Yine farkli bir calismaya gore, Labrador irkinin soyu, su ile yakin iliskisi olan soyla iliskilendirilmis, ancak insanla sosyallik ile ilgili bir bag kurulamamistir. Calismayi yuruten ekibe gore, Labrador Retriver soyu eger daha insan sosyali ise, daha fazla Labrador soyunun birlestigi melezlerin daha da insan sosyali olmasi gerekir tezi ortaya atilmistir. Ancak ekibin baglantili diger analizinde, insan sosyalligi yuksek oranda kalitsal olmakla birlikte, bu durumun belirli irklarda daha yaygin olmadigi da gorulmustur. Bu nedenle de, irklar arasindaki farkliliklar, cevresel etkilere ve ozellikle sahiplerin algilarina bagli olabilir denmistir.

Diger taraftan, bir kopegin bir tetikleyici tarafindan ne kadar kolay kiskirtildigi basta olmak uzere, tum davranislarin kalitsal olduguna dair herhangi bir bulguya da rastlanmadi. Yani kopegin agresifliginin genetikle ilgili olabilecegi tezi de yok denilebilecek kadar az bir bulgu.

Tum bu arastirmalarin sonunda anlasiliyor ki, kopek sahipleri icin de etkileri olan sonuclar ortaya konmakta. Kisacasi, kopek irklarinin davranislari ve karakterleri ile ilgili soylenenlere ve hikayelere aldiris etmeden, sadece onunuzdeki kopege odaklanmalisiniz. Boylece birbirinizi yakindan ve dogru verilerle tanima sansiniz olacaktir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık