ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15 Mayýs 2024, 10:21   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kopegimin tuyleri dokuluyor ne yapmaliyim ?

Gercekten can sIkici bir durumdur. Sevdiklerinizin tuyleri , genellikle asagidaki nedenlere bagli olarak dokulur.

Ve bu nedenleri olabildigince ortadan kaldirabilirseniz tuy dokumu sorununu, sadece tuy degisim zamanlarinda kisa bir sure yasarsiniz.

Bu sorunu da onerecegim yontemlerle sorun olmadan atlatirsiniz.



TUY DUKUMU NEDENLERI

1- Mevsimsel tuy dokumu;

Her 6 ayda bir gorulen, dogal bir durumdur. Bizler gibi onlar da yazlik veya kislik elbiselerini giyme ihtiyaci duyarlar. Yaz doneminde yazlik tuyleri, kis doneminde kalin kislik tuyleri cikar. Bu durum ortalama 1 ay kadar devam eder. Cozumu: Hayvaninizin tuylerinin sadece mevsimsel kaynakli dokuldugunu dusunuyorsaniz, bu donemde bol bol taramali ve sIk sIk iyi bir kopek sampuani ile yikamalisiniz ki bu yontem olu tuylerin vucuttan bir an once atilmasini saglayacaktir. Bu arada, deri ve tuyler icin uygun bir vitamin kullanarak, yeni tuylerin bir an once cikmasini saglayabilirsiniz.

2- Beslenme hatasina bagli tuy dokumu:

Turkiye'de en cok gorulen nedendir. Gerek beslenme aliskanliklarimiz, gerekse ekonomik durum nedeniyle, hayvanlarimizi dogru besleyemiyoruz. Oncelikle hata; ' ben ne yersem onu yemeli' dusuncesinden kaynaklaniyor. Sunu kabul etmeliyiz; Biz insaniz, metabolizmamiz, onlarin metabolizmasindan farkli calisir. Bizim vucudumuzdaki kil sayisi, onlarin ki ile kiyaslanamaz. Biz hatali beslendigimizde, sadece saclarimiz dokulur, ve bu da pek farkedilmez. Halbuki sac dokulmesi , vucudumuza yeterli vitaminleri ve mineralleri alamadigimizin bir habercisidir. Ve diger hastaliklarin da baslayacaginin bir habercisidir.
Ustelik, insan olarak, hayvanlardan daha cesitli gida tuketme imkanimiz oldugu halde, zaman zaman yeterli beslenemiyoruz. Soyle bir dusunun; kopeginize veya kedinize, 'et-sut-peynir,pirinc-makarna-havuc-bir iki yesil sebze- ekmek' den baska ne verebilirsiniz? Hatta bunlarin hepsini dahi yemeyen sadece kemikli et yiyen hayvanlar mevcut. Hayvanlariniz her cesit meyve yiyebiliyorlar mi? Bazilariniz 'evet benim ki elma, yiyor, portakal yiyor v.s ' dediginizi duyar gibi oluyorum. O zaman sorumu soyle aciklayayim: Kopeklerin sindirim sistemi, cig meyveleri sindirmeye elverisli degildir. Dolayisi ile yedigini sandiginiz meyveler, sindirilmeden disari cikmaktadir. Hatta bu cig meyve veya sebzeler ishal veya kabizliga,hatta mide bulantisina ve kusmaya kadar belirti de gosterebilirler. Ayrica bir kopek veya kedi meyve yemeye egilimli ise, hamile bir bayanin asermesi gibi, o minerale - vitamine ihtiyac duymasindan kaynaklanmis olabilir.
Yedigi meyveler yeterli miktarda olamayacagi icin ve sindirilmedigi icin ona yaramayacaktir.


Ayrica, yedigi mamanin(yemegin) icinde, omega 3 yag asitleri, cinko, biotin,niacin,B vit.kompleksleri az veya yok ise, hayvaninizin, once tuyleri dokulmeye baslayacak, tuyleri parlakligini kaybedecek,hatta kirik ve kuru bir gorunum alacak, daha sonra anemi kansizlik belirtileri baslayacak, enerjisini kaybedecek, ve hala bu durum daha da ciddiye alinmaz ise, daha agir hastaliklara zemin hazirlanmis olacaktir. Allerjik dermatit gibi, protein allerjisi gibi gidaya bagli allerjilerde, deri kuruyarak, kasintiya ve arkasindan tuy dokumune neden olacaktir

Kisaca , hayvaniniz mevsim disinda da devamli tuy dokuyorsa, 'hastadir veya baslangic asamasindadir', cunku vucuttaki bazi vitamin ve minerallerin eksIk oldugunun bir gostergesidir.
Cozumu: Yukarida anlatilanlara ragmen, eger kendinizin evde hazirladigi bir yemegi yedirmeye devam edecekseniz, oncelikle kopeginizin, kan degerlerini olcturup, eksIk olan vitamin ve mineralleri depoladiktan sonra, omur boyu besin destegi kullanmalisiniz. Veya sadece profesyonel formullu bir kuru mama ile beslemelisiniz. Marketlerde satilmayan bu mamalar, kopeginizin tum ihtiyacini karsilayacak sekilde hazirlanmistir. Bu mamalarla beslenen hayvanlarda,beslenmeye bagli tuy dokumunun gorulmesi neredeyse imkansizdir. Ayrica mamanin etki etme suresine kadar yine bosalan depolari doldurmak icin bir muddet, uygun vitamin ve mineral takviyesi yapmalisiniz.Bir kur yaklasIk 1.5-2 ay surebilir. Eger hayvaniniz, tavuk etine veya dana etine karsi duyarli ise, deride kizariklik, kasinti olusacak ve devaminda siddetli tuy dokumu gorulecektir. Bu durumda, mamaninizin protein kaynagini,'kuzu etli ' olan ile veya omega 3 yag asidi iceren ozel balikli mamalarla degistirmelisiniz.

3-Dis parazitlere bagli tuy dokumu :
Duzenli olarak, ayda bir kez disaridan damlatma yolu ile ilaclanan hayvanlarda, kolay kolay, pire, kene, uyuz gibi dis parazitler gorulmeyecektir. Ve bunlarin isirmasi ile olusacak cesitli allerjik deri reaksiyonlarina maruz kalmayacaklardir. Pire ve kene isirmalari, uyuz gibi parazitler siddetli urtikere (kasinti, kizariklik,alerji) neden olurlar, ve bu da tuy dokumunu artirir.
Ayrica, deride yuvarlak lezyonlar halinde olusan tuy dokulmeleri bir mantar habercisi olabilir, bu durum da genel tuy dokumunu arttiracaktir.








4- Ic parazitlere bagli tuy dokumu:

Kedi ve kopeginizin, bagirsaklarinda yasayan solucan ve tenyalar, onlari kansiz birakarak, vucut direnclerini kirarlar.Bu durumda, hayvanlarinizin tuyleri karisir, ve tuy dokumu siddetlenir. Her 3 ayda bir verilen ic parazit ilaclamalari ile , bu durumun onune gecilebilir. Ic parazitlerle sadece tuy dokumu icin degil, kendi sagligimiz icin de savasmaliyiz.

5- Hatali yikamaya bagli tuy dokumu :

Ozellikle bizim kullandigimiz sampuanlarla hergun veya sIk yikanan kopeklerin derisinde kuruma, kepeklenme,
kasinti ve buna bagli olarak tuy dokumu gorulur. Bu nedenle, kaliteli bir kopek sampuani ile, 2-3 haftada bir yikanmasi onerilir. Hergun disariya cikariyorsaniz, iceriye girmeden ayaklarini sIk sIk yikayabilirsiniz. Kopekler asla deterjanlarla yikanmamalidir. Bu onlarin derilerini bir anda tahris eder, egzama meydana gelebilir.
6- Strese bagli tuy dokumu : Kedi ve kopeklerde insanlar gibi depresyona girebilirler, stres yasayabilirler. Orn: Devamli evde yalniz basina kalan bir kopek,veya devamli bagli duran bir kopek, enerji bosaltamayacagi icin, ya pasifize olacaktir, ya da tam tersi agresif bir karakter sergileyecek, metabolizmanin kimyasal yapisi bozularak, tuy dokumleri basgosterektir. Ayrica, terkedilen veya,bakilamayip, ikinci veya ucuncu kez sahip bulan kopeklerde , insanlara karsi bir guvensizlik gelisir, her an terkedilme korkusu yasayan kopek, strese girip, bir muddet tuy dokumu sorunu yasayabilir.

7- Dogum gibi veya agir hastaliklardan sonra gorulen tuy dokumu:
Gebelik sirasinda iyi bakilamayan, vitamin ve kalsiyum destegi almamis kopeklerde, dogum sonrasinda siddetli bir tuy dokumu gorulur. Bu durum ayni zamanda aneminin de bir belirtisi olabilir. Gecirdikleri agir operasyonlar veya hastaliklar sirasinda ve sonrasinda da tuy dokumleri gorulebilir. Bu tur hastaliklar, besin vitamin takviyesi ile kontrol altina alinabilir. Sonuc olarak diyebiliriz ki ;Tuy dokumunun %70'i beslenmeye ve vitamin yetersizligine baglidir. Ona uygun bir diyetle bunun onune rahatlikla gecilebilir. Hepinize sevdiklerinizle uzun ve mutlu ve saglikli bir yasam dilerim.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık