ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15 Mayýs 2024, 10:14   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kopek Ve Insanin Tarihi

Kopegin gunumuze kadar nasil ve ne sekilde geldigini ve insanla nasil bir iliskisi oldugunu anlatmaktadir.


Tarih surecinde kopegin insanlar beraber gelisimini surdurerek gunumuze kadar gelmesi kopek ve insan arasindaki vahsi yasamdaki cikar iliskisinden cikarak bir dost bir arkadas halini almasi gercekten uzun bir zamanda gerceklesmistir. Kimi zaman hircin, kimi zaman cok tehlikeli, kimi zaman ise sevecen bir dost bazende her seyimiz olan kucuk dostumuz insanoglunun hayatina ilk girisinin yaklasIk 14.000 yil once oldugu sanilmaktadir.

Israil'de elinde yavru tutan bir fosilin bulunmasi bu konuda ki ilk bulgudur. Bu fosilin kurt mu yoksa kopek mi oldugu tam olarak anlasilamamakla birlikte evcillestirmeye ait ilk bulgular olarak gosterilmektedir. Ayrica Amerika'nin bati bolgesinde yer alan Idaho’daki Beaverhead daglari, Avrupa, Asya ve Kolombiya’da ayni doneme ait bulgularin olmasi kopegin 12-14 bin yil once evcillestigini ve insanoglunun yasaminda ilk kez bu donemde yer aldigini gostermektedir.

En eski kopek kalintisini bulan arkeologlar bunlarin ne zamana ait olduklarini birbirinden farkli tarihler veriyorlar. Bu da kopegin ilk evcillestirildigi tarih konusunda kafalarda cesitli sorulara neden oluyor. Ancak son donemlerde yapilan arkeolojik kesifler bulunan kalintilar kopegin evcillestirme tarihini kesinlestirmektedir. Anadolu'da bulunan en eski kopek kalintisi M.O. 9000 yilina aittir. Catalhoyuk'teki bir tapinak duvarina avciyla kopegini birlikte resmedilmesi Anadolu’daki evcillestirmenin bu donemde baslamis oldugunun bir kanitidir.

Ilk evcillestirilen tur olarak kabul edilen kurtlar gocebe insan topluluklari ile beraber dolasirlar ve onlarin artiklariyla beslenirlerdi. Zamanla insanlar kurtlarla beraber avlanmaya basladi ve ikisi arasinda bir uyumlu beraberlik baslamisti. Bir sure sonra insanoglu zeki ve uyumlu olan bu hayvanlari bekcilik avcilik gibi yeteneklerine gore siniflandirip onlari yetistirmeye basladikca ilk cinsler olusmaya baslamisti. Ornegin M.O. 4500 yillarina ait magaradaki duvarlarda avci olarak cizilen kopeklerin, firavunlar doneminde misirda bekci olarak duvarlara resmedilmistir.


Arastirmacilar, evcil kopeklerin genetik haritasinin gunumuzdeki tilkilerden cok eski caglarda Avrupa’da yasayan kurtlarin genetik haritasina benzedigini belirtiyor. Science Dergisi’nde yayinlanan arastirmada, her biri 1.000 yasinin uzerinde hatta iki tanesi 30.000 yasin uzerinde 10 adet eski caglardan “kurt benzeri” hayvan ile 8 adet “kopek benzeri” hayvana ait DNA toplanarak, 77 evcil kopek, 49 kurt ve 4 kir kurduna ait DNA’lar karsilastirilmistir. Gunumuzde yasayan evcil kopekler ile eski caglarda yasayan kurtlar arasindaki yakinlik belirlenmistir.





Evcil hayvan sahibi olmanin faydalari



Bu fayda insanlarin hayatini tamamen yeni bir duzene itmektedir.


Evcil hayvanlar hayatimizdaki bazi degisIkler saglar bizi usengeclikten uzaklastirir hayata bakis acimizi guclendirir. Cesitli faaliyetler yaparak bizi daha cok sosyallestirir. Artik evcil hayvanimiz bizim ailemizin bir parcasi olup cikmistir. Hayatimiza renk katan bu hayvanlar hem bir yandan da cocuklarimizin en iyi arkadasi ciki vermis olabiliyor. Bilindigi uzere evcil hayvan beslemenin insanlara saglik konusunda da bazi yararlari dokunmaktadir gelin tutun ki bu stres, astim hatta ve hatta kansere bile karsi koymamiz icin yararli olabiliyor. Evcil hayvanlarin insani mutlu ettigi zaten tamamiyla cok barizdir. Bu hayatimiza onca yonden bizi etkileyen hayvanlar sizce daha fazla sevgi gosterilmesi gerekmiyor mu? Iste hayvanlar bu kadar bizim hayatimizi etkiliyor.

Gecmiste olan bir olayda 10 Kasim 1923 tarihinde Hachiko adinda bir kopek tren istasyonun da kaybolur ve bir insan onu bulur sahibini arar fakat bulamaz yakinindaki gorevliye vermek ister fakat gorevli almak istemez bulan kisi birkac gun sahibini arar fakat bir sey bulamaz. Baska bir care kalmadigindan adam kopege bakmaya karar verir 2 sene boyunca kopege sahip cikar evden ise giderken kopek her gun onu takip etmekteydi. Kopek her gun sahibini tren duraginda beklemekte ve sahibi her gun gordugunde sasirmaktaydi. Bir gun sahibi isten geri donmemis ve kopek sabaha kadar onu beklemistir ertesi gun kizi gelip kopegi goturmustur. Sahibi vefat etmistir fakat kopek sahibinin gelecegini dusunmustur yillarca ve 9 yil boyunca sahibini her gun o tren istasyonun da beklemeye gitmistir. Kopek oldukten sonra da kopegin heykelini dikmislerdir.

Iste hayvanlarin da bazen insanlardan daha cok sadakat gosterdigi gorulmustur. Iste hayvanlar bize bu kadar faydasi vardir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık