ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Sağlık Köşesi > Genel Sağlık
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Mayıs 2024, 17:17   #1
Ada Çevrimdışı
 
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 14 Şubat 2024
Üye No: 193
Mesajlar: 3,034
Nerden:
Cinsiyet:
Web:
IRC:
FM:
Aldığı Beğeni: 1999
Beğendikleri: 1651
@Ada
Standart Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji sınıflandırması sıklıkla etken alerjik maddeye göre yapılır. Sınıflandırmada esas alınan benzer özellikteki alerjenler birlikte kategorize edilir. Örneğin fındık, fıstık, süt alerjilerinin hepsi besin alerjisi kategorisine girer. Çok sayıda etken alerjen bulunmasına paralel olarak çok çeşitli alerji türü vardır. Bazı yaygın görülen alerji çeşitleri şunlardır:

Besin alerjisi
Cilt alerjisi
Toz alerjisi
Evcil hayvan alerjisi
Lateks alerjisi
Polen alerjisi
Böcek alerjisi
İlaç alerjisi
Küf alerjisi
Alerjik rinit(3)
Alerjik Rinit
Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, kişinin polen gibi bir alerjene maruz kalması sonucunda burnun iç kısmında iltihaplanma görülmesidir. Sık sık hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı/akıntısı alerjik rinitin neden olduğu semptomlardır ve sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılır.(4) Alerjik rinit, genellikle toz, küf, evcil hayvan ve polen alerjilerinden kaynaklanır.(5) Alerjik rinit kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak bazı kişilerde ağır seyretmesi sonucunda uyku sorunlarına neden olabilir. Çünkü alerjik rinit semptomlarından olan burun tıkanıklığı, geceleri bireylerde uyku apnesi görülme sıklığını arttırabilir. Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durması ile karakterize bir sağlık sorunudur(4).

Alerjik Astım
Alerjik Astım, astımlı hastalarının yaklaşık %60’ını etkileyen en yaygın astım türüdür.(6)

Alerjik astım ile bildiğimiz astım arasındaki temel fark alerjik astıma bir alerjenin neden olmasıdır. Alerjenle temas edildikten sonra nefes almada zorluklar yaşanır. Bundan dolayı alerjik astım krizlerinin kontrol edebilmek için astımı neyin tetiklediğini bilmek oldukça önemlidir.(7) Hastanede yapılan kan veya cilt testleri sonucunda bir doktor tarafından alerjik astım krizine neden olan alerjen belirlenebilir.(6)

Atopik Dermatit
Egzama olarak da bilinen atopik dermatit ciltte kuruluk, kızarıklık ve tahriş ile karakterize edilir. Bunlara ek olarak bazı kişilerde kaşıntı da eşlik edebilir. Hastalığa her yaş grubunda rastlansa da en sık olarak küçük çocuklarda görülür.(8) Atopik dermatit olgularında bazen ciltte çok fazla kaşıntı meydana gelebilir. Ancak kaşımak cildi daha fazla tahriş edeceği için yapılmamalıdır.(9)

Atopik dermatit hastalığında dönemsel olarak artış veya veya azalışlar görülebilir. Çoğu kişide yetişkinliğe kadar iyileşme görülse de ömür boyu sürme ihtimali de vardır. Cildi düzenli olarak nemlendirmek ve bir doktora danışarak ilaç tedavisi uygulamak semptom kontrolü için gerekli olabilir.(8) Atopik dermatiti kişilerde besin alerjileri, alerjik rinit ve alerjik astım görülme riski daha yüksektir.(9)

Alerjinin neden olduğu sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı, kaşıntı gibi semptomlardan dolayı kişinin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebilir. Alerji Tedavisinde amaç bu semptomları azaltarak kişinin yaşam kalitesini yükseltmektir. Son zamanlarda quercetin pigmentinin de alerji semptomlarında iyileşme sağlayabileceği fark edilmiştir. Quercetin bitki kabuklarında bulunan bir pigmenttir. İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde histamini (vücutta alerji semptomlarını oluşturan salgı) kısıtlayarak semptomlarda azalmalar sağlayabilir. Elma, vişne, yaban mersini gibi meyvelerde bulunan quercetin pigmentini takviye olarak da alabilirsin.(10)








 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık