ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Sağlık Köşesi > Genel Sağlık
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Mayıs 2024, 16:52   #1
Ada Çevrimdışı
 
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 14 Şubat 2024
Üye No: 193
Mesajlar: 3,034
Nerden:
Cinsiyet:
Web:
IRC:
FM:
Aldığı Beğeni: 1999
Beğendikleri: 1651
@Ada
Standart Topuk dikeni nedir?

TOPUK DİKENİ NEDİR?

Topuk dikeni, obezite, düz taban ve topuk kemiğini ayak parmaklarındaki kemiklere (plantar fasya) bağlayan bağ iltihaplanması gibi nedenlerle ayak topuğunda kalsiyum birikmesine bağlı meydana gelen kemik çıkıntısı veya kemik büyümesidir. Dinlenme halindeyken sessiz kalan; ancak hareket edildiğinde kendini hissettiren ağrılarla belirti veren ve ağrının gün sonuna doğru şiddetini artırdığı ortopedik bir sorun olan topuk dikeni, günlük hayatta kişinin hareketlerini kısıtlayan bir sağlık sorunudur.

Topuk kısmında çivi ya da taş olduğu hissini veren topuk dikeninde yaygın görülen ilk belirti topukta meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı genellikle gün sonuna doğru şiddetini artırır. Genellikle ayak bağlarına baskı yapılması ve kemiklerde oluşan stres ve zorlanma sonucu meydana gelen topuk dikeni, sert bir zeminde yalın ayak bir şekilde yürüme sonucunda da tetiklenir. Şiddetli bir ağrı yaşanmadığı sürece kişilerin fark etmediği topuk dikeni, erken teşhisle tedavyi mümkün kılan bir hastalıktır. Önemli olan, teşhis sonrası uygun tedavi yöntemi belirlenerek sürecin ilerlemesidir.

İstirahat, buz kompresi, topuğu sabitleyici cihazlar, ağrı kesici kremler ve masaj, topuk dikenine iyi gelen yöntemler arasında sıralanabilir. Bu yöntemlerin doğru bir şekilde uygulanması, topuk dikeni şikayetlerinin hızlı bir şekilde azalmasını sağlar.

TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR?
Topuk dikenin nedeni derinin altında bulunan bağ doku olan fasyanın gerilmesi ve topuk kemiğini kaplayan zarın yırtılmasına bağlı ayak kasları ya da bağlarına uygulanan stres ve zorlanmadır. Çok fazla hareket etmek ya da aşırı hareketsizlik, obezite, sert zeminde koşu yapma, ortopedik olmayan ayakkabı kullanımı, topuğa fazla baskı uygulayan anormal yürüyüşler, düz taban veya yüksek kemerli ayağa sahip olmak, uzun süreler ayakta durmak topuk dikenini tetikler.

Topuk dikenine neden olan durumlar şöyle sıralanabilir:

Ayak kasları ve bağlarında gerginlik, zorlanma veya stres
Sert zeminde yürüyüş veya koşu yapma
Topuğa fazla baskı uygulatan anormal yürüyüşler
Ortopedik ya da kemer desteği olmayan ayakkabı kullanımı
Düz taban ya da yüksek kemerli ayağa sahip olma
Çok sık parmak arası terlik kullanımı
Gün içinde uzun süre ayakta durma
Uzun süreler ayakta durma
Plantar fasiit olarak bilinen topuk iltihaplanması
Diyabet ve artrit gibi hastalıklar
Obezite
Ayak kasları ve bağlarında gerginlik, zorlanma, stres
Ayak kaslarındaki bağlarda ve özellikle plantar fasyadaki gerginlik ve aşırı zorlanma topuk dikenine ve buna bağlı olarak şiddetli ağrılara sebep olabilir.

Sert zeminde yalın ayak yürümek
Sert yüzeylerde yürümek başta olmak üzere, koşmak veya atlamaktan kaynaklanan tekrarlayan zorlanma ve stres, topuk dikeninin yaygın bir nedenidir.

Ortopedik ya da kemer desteği olmayan ayakkabı kullanımı
Sert tabanlı bir ayakkabı tercih etmek, topuk kemiklerine zarar vererek topuk dikeni oluşumuna yol açabilir. Bu duruma örnek olarak kadınlarda babet, erkeklerde sert tabanlı kösele ayakkabılar verilebilir.

Egzersiz sırasında yanlış ayakkabı kullanımı
Egzersiz yaparken ayak bağları ve kasları zorlanır. Bu zorlanmanın üstüne yanlış ayakkabı kullanımı da eklenirse plantar fasya hasar alır ve topuk dikeni görülebilir.

Kilo alımı ve obezite
Fazla kilolar, topuk kemiğine çok fazla baskı uygular. Bu durum fibröz dokunun (plantar fasya) iltihaplanmasına yol açabilir ve beraberinde yoğun topuk ağrısı yaşatır.

Topukta meydana gelen yaralanmalar
Topukta, kemikte ve bağlarda meydana gelen yaralanmalar da topuk dikenini tetikleyen nedenler arasındadır.

Günün büyük bölümünü ayakta geçirmek
Özellikle topuk bölgesine aniden yüklenme olduğunda veya uzun süre ayakta kalınması sonucu fasya adı verilen liflerde baskı oluşur ve topuk dikeni ortaya çıkar.

TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Topuk dikeninin ilk ve en önemli belirtisi topukta ağrı görülmesidir. Topuk dikeni ağrısı iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi sabah kalkınca ayak tabanı ağrısı ve topukta batma tarzında ağrı hissedilmesi, ikincisi ise ayağın kullanılması ile beraber gün sonunda topukta artan ağrıdır. Hastalar sabah saatlerinde attıkları ilk 5-6 adımda şiddetli ağrı hisseder. Bu ağrı üzerine basıldığında topuğun altında bir çivi varmış gibi hissettirir. Ancak gün içinde yürüdükçe ve ısındıkça bu ağrı yavaş yavaş azalır.

Uzun süren yürüyüşlerin sonunda giderek artan bir topuk ağrısının ortaya çıkması ve dinlenildiğinde bile hala devam etmesi ise ikinci ağrı şeklini oluşturur. Bu belirtilere çoğunlukla topukta yanma da eşlik eder. Hastalığın ilerlediği durumlarda hastalar, topuğunun üzerine basamaz ve aksar hale gelir. Hastalık ilerlediğinde bu ağrı süreklilik kazanır ve hastalar topuklarına ağırlık vermemek için parmak uçlarına basarak yürümeye çalışır.

TOPUK DİKENİ TANISI NASIL KONULUR?
Topuk dikeninin tanısında ortopedik muayene çok önemlidir. Devamlı ya da zaman zaman topukta oluşan ağrı sonucunda topuk dikeninden şüphelenilmesi durumunda mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına danışılmalıdır. Genellikle hastanın şikayeti, muayene esnasında üstüne bastıktan sonra hastanın ayak topuğunda ağrı görülmesi ve topukta batma hissetmesi topuk dikeni ile ilgili fikir sahibi olunmasını sağlar. Bunlara ek olarak topuk dikeni röntgen görüntüsü, yani röntgen filmlerinde dikensi çıkıntıların olması teşhise kesinlik kazandırır. Nadiren bazı hastalardan ayak tabanı zarının topuk kemiğine yapıştığı yerdeki ödemi ya da var olabilecek yırtıkları görmek için MR da istenir. Ancak MR sıklıkla istenen bir tetkik değildir.

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Topuk dikeni tedavisi için seçenekler arasında istirahat, egzersiz, kişiye özel ayak sabitleyici, antiinflamatuar ilaçlar ve kortizon enjeksiyonları yer alır. Bunlarla birlikte ağrısı kesici kremler ve masaj uygulamaları da topuk dikenine iyi gelen tedavi yöntemlerindendir. Bu tedavi yöntemleri başarısız olursa hastanın durumuna göre ameliyat gerekli olabilir.

Günde 4-5 sefer beş dakika boyunca ayak parmaklarını geriye doğru gerdirerek egzersiz yapmalı ve topuğa buzla masaj uygulanmalıdır.

Topuk dikenine iyi gelen tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Ağrıyı kötüleştiren aktiviteleri azaltmak için dinlenmek
Buz paketleri ile kompres uygulamak
Baldır ve plantar fasyayı geren esneme hareketleri uygulamak
Kişiye özel topuk dikeni tabanlık ve ortez kullanmak
Atel taktırmak
Fizik tedavi
Antiinflamatuar ilaçlar
Kortizon enjeksiyonları
Ağrı kesici kremler
Masaj uygulamaları
Topuk kısmı silikonlu terlikler
Gerekirse ameliyat
Topuk dikeninde iğne tedavisi nasıl uygulanır?
Birinci basamak tedaviden fayda görmeyen hastalara ikinci basamak tedavisinde yer alan topuk dikeni iğnesi uygulanır. Bu tedavide kortizon ve PRP olmak üzere iki farklı içerikle enjeksiyon yapılabilse de genellikle kortizon iğneleri kullanılır. İlk uygulama sonrasında ağrısı devam eden hastalara 10-15 gün sonra tekrar enjeksiyon yapılabilir. Ancak bu iğneler en fazla iki ya da üç kez tekrarlanır. Çünkü ilaca bağlı yan etkilerin yanı sıra kortizon, topuk dikeninde yırtıklara neden olabilir. Kortizondan fayda görmeyen hastalara PRP enjeksiyonu uygulanabilir. İğne tedavisi hastaları rahatlatırken, ağrıları uzun süre ortadan kaldırıp, tamamen de geçirebilir.

ESWT nedir?
İğne tedavisinden fayda görmeyen hastalara ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavisi uygulanır. ESWT tedavisi şok dalgası, ses dalgası, halk arasında da “Topuk dikeni kırdırma ya da topuk dikeni kırma ” olarak da tabir edilen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavideki hedef; topuk altında röntgen filminde görülen çıkıntıyı kırmak değil, yüksek enerjili ses dalgaları ile ayak tabanı zarının topuğa yapıştığı yerde iyileştirmeyi hızlandırmak için kontrollü bir zedelenme, yani mikro kanamalar yaratmaktır.

Radyofrekans uygulaması nasıl yapılır?
Topuk dikeni tedavisinde kullanılan bir diğer tedavi yöntemi de radyofrekans uygulamasıdır. Bu uygulamada ses dalgaları ile o bölgedeki sinirleri hissizleştirmeye yönelik bir işlem yapılır. Daha büyük iğneler ile girilip, radyofrekans yöntemiyle kontrollü bir ısı yaratarak o bölgedeki duyu ve ağrı sinirleri hissizleştirilerek tedavi uygulanır.

Topuk dikeninin cerrahi tedavi yöntemi var mıdır?
Bütün bu tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastalara topuk dikeni ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla taban zarının topuğa yapıştığı o bölge kesilerek gevşetilir ve hastanın rahatlaması sağlanır. Ancak cerrahi tedavi çok nadir olarak uygulanır.

TOPUK DİKENİ NASIL GEÇER?
Topuğun epsom tuzu ya da elma sirkesi içinde bekletilmesi, hindistan cevizi yağı ile ovalanması, balık yağı, omega-3 ve D vitamini içeren besin tüketimi ve takviye alımı topuk dikenini geçirmeye yardım eden doğal yöntemler arasında yer alırlar.

Topuk dikenini geçirmeye yardım eden doğal yöntemler şunlardır:

Buz kompresi uygulamak
Ayağı epsom tuzu içerisinde bekletmek
Topuğu su ile seyretilen elma sirkesi içine sokmak
Hindistan cevizi yağı ile topuk masajı yapmak
Omega-3, D vitamini, balık yağı ve magnezyum takviyesi almak
Antiinflamatuar ilaçlar kullanmak
Keten tohumu








 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık