ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 10:28   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Orta Cag’da Avrupa; Orta Cag Avrupasi’nin Ozellikleri Nelerdir?

Orta Cag’da Avrupa
Orta Cag tarihi 375 Kavimler Gocu ile baslar ve 1453 Istanbul’un Fethi’ne kadar devam eder. Kavimler Gocu sonrasi Roma Imparatorlugu’nun parcalanmasi Avrupa’da gorulen degisimin en buyuk sebeplerinin basinda gelir.

Orta Cag’da Avrupa’nin Siyasi Yapisi
Roma Imparatorlugu parcalandiktan sonra bu devletin hizmetinde calisan senyor, duk ve sovalyeler belli bolgelerde kendi egemenliklerini kurup guclenmeye basladi. Boylece toprak zenginligine dayali derebeylik (feodalite) rejimi ortaya cikti. Bu durum krallarin merkezi otoritesini sarsici bir etkendi. Krallar kendi ulkelerinde mutlak otoriteyi saglayamaz olmustu. Feodal beyler guclu ve korunakli satolarda yasamakta ve askerleri tarafindan korunmaktaydi.

Feodalite rejiminin krallarin otoritesini engellemesi Orta Cag boyunca devam etti. 1453 yilinda Istanbul’un fethedilmesi, barutun atesli silahlarda etkin bir sekilde kullaniminin ogrenilmesini ve feodal beylerin yasadigi guclu satolarin yikilmasini sagladi. Boylece derebeylik rejiminin sonu gelecek ve krallar merkezi otoritesini saglamis olacakti.

Derebeylerin ilk guc kaybi 11.-13. yuzyillarda gerceklesen Hacli Seferleri ile oldu. Cunku bu seferler sirasinda binlerce soylu oldu. Geri donenler ise, geri donduklerinde tekrar eski guclerine kavusamadilar.

Kilise her ne kadar dini bir kurum olsa da Orta Cag boyunca Avrupa’nin hem siyasi hem sosyal yapisinda etkiliydi. Hatta bu donemin en etkili gucu kilise ve papalikti.

Ornegin;

Krallara din adamlari tac giydirirdi. Kendilerine ait genis topraklari vardi ve krallari aforoz etme (dinden atma) yetkisine dahi sahiplerdi.

Orta Cag Avrupa devletleri kilisenin onayini alir ve egemenliklerini dine dayandirirdi.

Orta Cag’da Avrupa’nin Sosyal ve Kulturel Yapisi
Derebeylik rejimi Avrupa’da halk arasinda keskin bir sinif ayrimina sebep oldu. Kavimler Gocu sonrasi gorulen guvensizlik ortaminda insanlar kendilerini guvende hissedebilmek icin suzeren denilen derebeylerin korumasi altina girdi. Bu da derebeylerin emek somurmesine firsat vermisti. Halk; soylular, din adamlari, burjuva, koylu ve kole olmak uzere siniflara ayrildilar.

Kulturel yasamda da skolastik dusunce hakimdi.

Skolastik dusunce: Tek dogru ve tek gercek kilise ve onun soyledikleridir. Bunun disindaki her soylem ve bilgi yanlistir. Yani dogmatizm hakimdir. Skolastik dusuncede akil ve bilim reddedilir. Gelisimin ve ozgur dusuncenin onunde buyuk bir engel teskil etmistir. Bu nedenle bu donem Avrupa’da “Orta Cag karanligi” adiyla anilir.

Kilise, Orta Cag boyunca skolastik dusunceyi kati bir sekilde uygulamistir. Egitim de kilisenin tekelinde bulundurulmus, halkin okuma yazmasi yasaklanmistir. Kilisenin izni olmadan okuma yazma ogrenmek yasak oldugu gibi, okuma yazmayi ogrenenlerin Incil’i okumasi yasakti. Kilise, aksi takdirde insanlarin Tanri tarafindan lanetlenecegini soylerdi. Krallar bile okuma yazma bilmezdi.

Ancak ne var ki Hacli seferleri bu anlamda onemli bir donum noktasi olmustu. Hacli seferleri sirasinda Islam ulkelerinde insanlarin okuma yazma bildigini ve buna ragmen lanetlenmedigini goren Avrupa halkinin kiliseye duydugu guven ilk kez sarsilmisti. Bu da skolastik dusuncenin zayiflayarak ozgur dusunce ortaminin dogmasina giden yolu acmisti.

Orta Cag’da Avrupa Sanati ve Mimarisi
Sanatcilar genellikle kilise tarafindan yetistirilir ve kilisenin ya da krallarin emrinde calisirlardi. Bu donemde resim, heykelcilik on plana ciksa da sanatcilar ozgur bir ortamda calisamadigi icin ozgun eserler verememislerdir.

Mimari alanda roman ve gotik tarzin on planda oldugu Orta Cag Avrupa sanatinda kilise ve katedral gibi dini yapilar basta olmak uzere saray, sato ve kaleler on plana cikar.

Orta Cag’da Avrupa Ekonomisi
Orta Cag Avrupa ekonomisi tarima dayaliydi ve topragi olan kisiler zengin kesimi olusturuyordu. Halk, kilise ve derebeyler tarafindan somurulmekteydi. Ureten koylu gelirinin buyuk bir kismini vergi olarak odemekteydi.

Sonuc olarak;

Orta Cag Avrupasi’nda halk, kilise ve papalik baskisi altindayken, krallar feodal sistemin baskisi altindaydi. Halk bitip tukenmek bilmeyen bir sefalete mahkum edilmis, gelismenin onu kapanmis ve halk cahil birakilarak kilise ve derebeyler tarafindan maddi ve manevi ya da dini ve ekonomik anlamda somurulmustur. Tum bu surecin sona ermesinin ilk adimi Hacli seferleriyle atilmis, ardindan gelen Cografi Kesifler, Ronesans, Reform ve nihayetinde Aydinlanma Cagi ile Avrupa Orta Cag’dan tamamen kurtularak hizla gelismistir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık