ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 10:23   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Pompei Hikayesi Nedir? Vezuv Yanardagi Patlamasi Ve Pompei Antik Sehri

Pompei Hikayesi Nedir? Pompei Sehrinin Aci Hikayesi
Antik Roma’nin tatil kentlerinden biri olan Pompei bu nedenle onemliydi. Ilk olarak MO 7. yuzyilda Oscan adindaki topluluklarin yerlestigi Pompei, Antik Romalilar icin sadece tatil yeri degil ayni zamanda ticaret ve tarim merkezlerinden biriydi. Varlikli Romalilar, tatil icin Pompei’de bulunan yazliklarina gelirdi. O donem 20 bin nufusa sahip olan kentte Roma tanri ve tanricalari olan Venus, Apollon ve Jupiter tapinaklari vardi.

Ancak bu guzel kent, dogal afetlerle sarsiliyordu. MS 62 yilinda cok buyuk bir depremle sarsilan Pompei’de pek cok yapi yerle bir oldu. Oyle ki, bu depremden sonra Pompei’yi yeniden insa etmek yaklasIk 20 yil surmustu. Her ne kadar Pompei halki depremlere aliskin olsa da bu depremin yikici etkisi agir olmustu. Sonraki yillarda ufak depremlerle surekli sarsilan Pompei, bu depremlerin tetikledigi yanardag patlamasiyla tarihin derinliklerine gomulecekti.

Buyuk felaket MS 79 yilinda gerceklesti. 1281 metre yuksekligindeki Vezuv Yanardagi’nin patlamasi Pompei kentinin tamamen yok olup haritadan silinmesine neden oldu. Vezuv yanardagi ile Pompei arasindaki mesafe sadece 12 km uzakliktaydi. Patlama sirasinda yanardagdan saniye basina 1 milyon tondan fazla kul ve kaya fiskirmis, bu kuller gokyuzunun tamamini kaplamisti. Bazi yerlerde bu kul yiginlarinin derinligi yaklasIk 3 metreyi buluyordu.

Vezuv Yanardagi’nin faaliyeti iki gun surmustu. Ilk asamada 18 saat boyunca devam eden pomza yagmuru gerceklesti ve bu asamada bazi insanlar kentten kacmayi basarabilmisti. Kacanlarin degerli esyalarini da beraberinde goturdukleri tahmin ediliyor. Ikinci asamada ise yuksek hiza sahip, yogun ve kavurucu kul bulutlari her seyi yakip yok etmisti. Olumlerin bir cogu kul bogulmasindan degil isi kaynakliydi.

Bu patlamada 20 bin nufuslu Pompei halkindan 16 bin kisi olmustu. Tarihte esi benzeri gorulmemis bu patlama oncesinde yanardagdan dumanlarin tutmeye basladigini goren halkin neler oldugunu merak ettigi ancak sehri terk etmedigi dusunulmektedir.

Pompei hakkinda ilginc gerceklerden bir tanesi Pompei halkinin patlamadan sadece bir gun once ates tanrisi Vulcan’i onurlandirmak icin festival duzenlemis olmasidir. Ayrica yok olan tek kent Pompei degildi. Bu kente yakin Herculaneum da yanardag patlamasinda yok oldu.

Pompei’nin Kesfi
Patlama ile kullerin icine gomulen Pompei’nin varligi 18. yuzyila kadar kesfedilmedi. Tamamen volkanik kul ve magma ile kapli olan sehir kesfedildiginde, kentin bir kisminin tamamen ayni kaldigi goruldu. Cunku yanardag o kadar hizli patlamisti ki her sey oylece kalabilmisti.

Pompei 1748 yilinda tesadufen kesfedildi. Yapilan kazilarda pek cok bilgi gun yuzune cikarildi. Bilim insanlari kul tabakasindaki insan kalintilarini, alci enjekte etmek suretiyle kaliplarini yaptilar. Pompei’nin altinda kalan nesneler, hava ve neme maruz kalmadigi icin 2 bin yil boyunca bozulmadan kalabilmis; boylece arkeologlar muhtesem kalintilar elde edebilmistir. Sehirde halkin gunluk hayatta kullandiklari esyalarin yani sira amfitiyatro, firinlar, hamamlar, kamu binalari, tapinaklar ve diger yapilar kesfedildi. Ayrica Pompei topraklarinin tarima elverisli oldugu tespit edildi. Ancak ne var ki yapilan kazilar sonucunda isiga maruz kalma, su hasari gibi sebeplerle Pompei, bozulmaya maruz kalmaya baslamistir.

Gunumuzde Pompei UNESCO Dunya Mirasi Listesi’nde yer alir ve Italya’nin en populer turistik merkezlerinin basinda gelir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık