ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 10:13   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Ilk Cagin Tuccar Topluluklari Hangileridir? Ilk Cagda Tuccar Kavimler

Ilk Cag Tuccar Topluluklari Hangileridir?
Ilk cagda ticaret alaninda on plana cikan baslica tuccar topluluklar Asurlular, Fenikeliler, Lidyalilar, Sogdlar ve Ibraniler (Yahudiler) dir.

Asurlular
MO 3. Yuzyildan MO 7. Yuzyila kadar varlik gosteren bir Mezopotamya uygarligidir. Savasci ve yayilmaci bir topluluk olan Asurlular, bu ozellikleri ile On Asya’da genis alanlara hakim olmus ve bu bolgedeki ticari bolgelere hakim olmuslardir.

Anadolu’nun bircok yerinde karum adi verilen alisveris merkezleri kurmuslardir. Asurlularin Anadolu cografyasinda yaklasIk iki yuzyil boyunca ticari faaliyetlerle gecen doneme “Koloni Devri” denilmistir. Anadolu disinda Suriye, Filistin ve Misir’a kadar ticari faaliyet alanlarini genisletmislerdir.

Fenikeliler
MO 12. yuzyildan MO 2. Yuzyila kadar varlik gosteren bir Dogu Akdeniz uygarligi olan Fenikeliler denizci bir topluluktur. Sehir devletleri kurarak ticaret yapmislardir. Trablus, Sur ve Akka gibi sehirler onemli ticaret merkezleridir. Ilk baslarda ticaret mallarini dogudan kervanlarla alip Akdeniz’de gemilerle tasimislar, kiyilardaki ticareti yurutebilmek icin Antrepo adi verilen depolar kurmuslardir. Bu depolar daha sonra Fenike kolonileri haline gelmistir.

Fenikelilerin ticarette gelismesinde en onemli etkenlerden bir tanesi de harf yazisini bulmus olmalaridir. Ayrica denizci bir topluluk olduklari icin gemilerin insasinda gerekli olan keresteleri temin etmek icin gelismis bir ormancilik faaliyeti de gorulur.

Ticaretin getirdigi rekabet nedeniyle Fenike sehir devletleri birleserek merkezi bir devlet kuramadigi icin guclu imparatorluklarin egemenligi altina girmislerdir.

Deniz ticareti ile gelisen Fenikeliler Misir, Kibris, Kartaca, Girit, Rodos, Sicilya ve Ispanya’ya kadar oldukca genis bir alanda ticaret kolonileri kurarak deniz ticaretinde en onemli topluluklardan biri olmustur.

Lidyalilar
Baskenti Sard (Manisa) olan Lidyalilarin hakim oldugu bolge zengin maden yataklarina ve verimli topraklara sahipti. Baskentlerindeki altin madeninin varligi ve kuyumculuk sanatinin gelismesinin yani sira tarim ve hayvancilik da gelismisti. Ilk kez madeni parayi icat etmeleri, Lidyalilari dunya ticaretinde onemli bir konuma getirmisti.

Kara ticaretinde oldukca gelisme gosteren Lidyalilar, ilkcagin en onemli ticaret yollarindan biri olan ve Efes’ten Ninova kentine kadar uzanan Kral Yolunun acmislardir.

Sogdlar
Orta Asya’da Semerkant merkezli pek cok sehir devleti kuran bir topluluktur. Ozellikle 4. Yuzyildan sonra koloniler kurarak ticaret yapmislardir. Ipek yolu uzerindeki kolonileri araciligiyla yaptiklari ticaret diger topluluklara ticari alanda onculuk yapmalarini saglamistir.

YerlesIk yasama gecen ilk Turk toplulugu olan Uygurlar, Sogdlu tuccarlardan etkilenerek kendi alfabelerini yapmis ve yine Sogdlu tuccarlarin etkisiyle Maniheizmi benimsemistir.

Ibraniler
Akdeniz kiyisinda kentler kurarak ticaretle ugrasan Ibraniler, Fenikeliler gibi bir Dogu Akdeniz uygarligi kurmuslardir. Ancak diger topluluklarla suregelen catismalar ve ardindan kendi aralarindaki catismalardan sonra Asur, Babil ve Roma imparatorluklari doneminde varlik gostermelerini engellemistir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık