ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12 Ocak 2024, 16:28   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Romantizm Akimi Nedir? Romantizm Akimi Ve Temsilcileri

Romantizm Akimi Nedir?
Romantizm akimi, 19. yy. itibariyla basta Ingiltere, Fransa ve Almanya olmak uzere tum Avrupa’da etkisini gostermis olan bir akimdir. Antik doneme yeniden donus olan neoklasisit akimin ardindan, belirli kural ve kaliplardan bikmis olan Avrupa sanatinin kendine yeni bir yol aramasiyla ortaya cikmistir. En buyuk ozelligi insanin duygu ve dusuncelerini, hayal gucunu yansitmasi ve bunu yaparken sanatcinin ozgurce kendini ifade etmesini saglamasidir.

Neoklasizme karsidir. Duygulari belli etmeyen anlayisindan nefret eder. Romantizmin konusu; insanin butun uc duygularini islemektir.

Romantik sanatcilar kurallardan, olculerden ve sinirlardan kurtulmak icin cabalar. Esin kaynaklari ise dogrudan kendileridir. Kendi dunyalari, duygulari, hayal gucu sanatcinin tek ilham kaynagidir.

Manzara resmi, yuzyillardan sonra ilk kez Romantik akimla birlikte bir cerceve olmaktan cikarak figur resminin onune gecmistir. Romantikler ilk kez dogayi gercekten inceleyen gruptur. Fakat dogada degil atolyede calisirlar.

Romantizm Akimi Temsilcileri
Romantik sanatcilar iki gruba ayrilir. Birincisi Ingiliz romantikleridir. Dogayi ve doganin gerilimini konu alir. Ikinci grup Fransiz romantikleridir. Insani ve insanin gerilimini konu alir.

Francisco Goya (1746-1828)
Resim sanatinda 19. yy.in en buyuk sanatcilarindan biri olan Goya, 1770’te Roma’ya giderek klasIk heykel sanatini ve Barok ressamlarinin yapitlarini incelemistir. Velazques’in resimlerindeki gercekcilikten ve Rembrandt’in portrelerindeki gozlem gucu sanatciyi etkilemistir. En onemli eserleri;

Uc Mayis 1808,
Semsiye,
Ciplak Maya,
Giyinik Maya,
1.Carlos’un Ailesi,
Alba Dusesi’nin Portresi,
Koyde Boga Guresi
Giyinik Maya

Theodore Gericault (1791-1824)
Romantik figur resminin Fransa’daki oncusudur. Caravaggio, Rubens, Rembrandt gibi sanatcilardan etkilenmistir. Gericault’un resimleri ruhsal sIkintilarin fiziksel etkilerini yansitir. Nitekim bu eserler bati sanatinda psIkolojik portreciligin en guclu ornekleri olarak kabul edilir. Modelin yuz ifadesindeki farkliliklari vurgular; ozellikle goz ve agiz cevresi uzerinde titizlikle calismistir. Portreler koyu bir fon uzerinde yer alir ve ilgiyi yuze cekmek icin giysiler de koyu renklidir.

Onemli eserleri;

Delinin Portresi
Medusa’nin Sali
Hafif Suvari Alayi
Eugene Delacroix (1798-1863)
Fransiz romantik figur ressamlarinin onemli temsilcilerinden Delacroix neoklasIk tarzdaki saglam cizgi ve desenlere karsilik rengi on plana cikarmistir. Donemin siyasal yapisina isIk tutan tarihsel konulu eserlere agirlik vermistir.


Halka Onderlik Eden Ozgurluk
Sardanapal’in Olumu
Cezayirli Kadinlar
John Constable (1776-1837)
Ingiliz sanatci manzara resminin en onemli temsilcilerindendir. Hem konularindaki hem teknigindeki dogalcilik, cagdas manzara resminin gelisimine onemli katki saglamistir.

En unlu tablolarindan biri Saman Arabasidir. Bu tablosunda sanatci boyayi ozgun bir bicimde kullanmis; renkleri paletinde karistirmak yerine yuzeyine yan yana surmustur. Resimde gokyuzu ve bulutlar gercek bir isIk kaynagidir ve ayrintidan cok anlik bir izlenim yakalamaya calismistir.

Caspar David Friedrich (1774-1840)
Alman romantizminin temsilcilerindendir. Agirlikli olarak manzara resimleri yapmistir. Bu tablolarinda hep belirli yoreleri betimlemistir. Bunlari genellikle ay isiginda, alacakaranlikta, siste ve sonbaharda resmetmistir. Kahverengi, gri ve koyu yesil ise en cok kullandigi renklerdendir.

Ornegin Mese Ormaninda Manastir adli eserinde karli bir kis aksaminda manastir kalintisina dogru ilerleyen kesislerinden olusan cenaze alayini resmetmistir. Bu resim; ondeki mezar taslari, ciplak mese agaclari ve geride sis tabakasinin ardindaki belirsiz bir alandan olusur.

Diger onemli eserleri;

Dagda Hac
Rugen’de Beyaz Kayaliklar
Deniz Kiyisinda Fransisken Kesisi


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık