ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12 Ocak 2024, 16:08   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Empresyonizm Nedir? Empresyonizm Akiminin Temsilcileri

Empresyonizm Nedir?
Empresyonist sanatcilar akademik ogrenim yerine dogada yer almislardir. Amac butun on yargilari bir tarafa birakarak dogayi gozlemlemek ve izlenimlerini eserlerine yansitmaktir. Boylece dogadaki nesnelerin, gunun farkli saatlerinde ve farkli acilardan gelen isIk altinda farkli gorunumlere sahip olduklari gercegini gormuslerdir. Ayrica isIk faktorune bagli olarak nesnelerin sekilleriyle birlikte renkleri de farklilik gostermektedir. O halde dogadaki nesnelerin renk ve sekilleri surekli bir degisim halindedir. Ressamin yapmasi gereken ise dogal gorunumu, belli bir degisim aninda yakalamaktir. Bunu yapmak icin de ilk izlenimi kacirmamak icin fircalarini hizlica kullanmalari gerekir. Bu ise, detaylara takilmak yerine butunu gormeyi gerektirir.

Empresyonist sanatcilar isIk etkilerini yansitabilmek icin yeni bir teknik ortaya koydular. Ronesanstan beri devam eden bej gibi koyu bir renk astar yerine tuvallerinde beyaz astar kullandilar. Yeni ortaya cikan sentetik boyalar da, resimlere parlaklik vermelerine yardimci olmustur.

Empresyonizmde islenen konular arasinda tarihi, duygusal ve mitolojik konular yoktur. Konularini acik hava yuruyusleri, piknikler gibi kendi donemlerinin gunluk yasamindan secmislerdir.

Empresyonist Sanatcilar
Cloude Monet (1840-1926)
Eserlerinde, isigin nesneler uzerindeki ucucu etkilerini yakalamayi amaclamistir. Bu da Monet’in resimlerinde konunun onemini yitirmesine, konturlarin erimesine sebebiyet vermistir. Eserlerinde her sey isIkli renk lekeleri halinde tuval duzlemine indirgenmistir.

Sanatcinin onemli eserleri arasinda Ot Yiginlari, Su Zambaklari, Rouen Katedrali ve Nilufer Havuzu sayilabilir.


Edouard Manet (1832-1889)
KlasIk tablolardan etkilenmis bir sanatcidir. Acik havada uzun sure calismamistir. Calistiginda ise manzaradan ziyade manzara icindeki figurlere odaklanmistir.

Kirda kahvalti, Flut Calan Cocuk, Emile Zola, Mavi Kayik, Balkon ve Folies Bergeres onemli eserleri arasindadir.

Auguste Renoir (1841-1919)
Claude Monet’ten etkilenmis ve empresyonist teknigi gelistirmis; bu teknigi de manzaradan ziyade acik havadaki figurlere uygulamistir.

Moulin de La Galette’de Dans isimli eserinde bir bahcede eglenen, dans eden insanlari resmeden sanatci agac yapraklarinin arasindan sizan gunesin pariltisini vermistir. Figurler ve zemin, golge-isIk etkilerinin titresimini yansitir. Bicimler erimistir ve her sey bu golge-isIk karsitliklarinin anlik etkilerini yansitan birer aractir.

Mavi Kurdeleli Kiz ve Denizcilerin Partisi; sanatcinin diger onemli eserleri arasindadir.

Edgar Degas, Adof Von Menzel ve Alfred Sisley diger onemli empresyonist sanatcilardandir.

Empresyonizm Akiminin Ozellikleri
Gun isiginin anlik ve gecici etkileri yakalanmak istenir
Empresyonizm; fovizm ve kubizmin oncusudur.
Kisa ve kalin boya darbeleri kullanilir. Bu da ayrintilardan ziyade butunu on plana cikarir.
Renkler mumkun oldugunca az karistirilir. Renklerin, izleyiciye daha canli gorunmesini saglamak icin eszamanli kontrast teknigi kullanilir.
Resimlerini cogunlukla beyaz zemin uzerine yaparlar.
Empresyonist sanatcilar daha cok aksamustu manzarasinda calismislardir.
Postempresyonizm Nedir?
Paul Cezanne, Georges Seurat, Paul Gaugin ve Vincent Van Gogh’dan olusan empresyonist sanatcilar, yaptiklari calismalarla naturalist sanat geleneginin buyuk oranda sarsilmasina ve resmin dogal gercekligin yansimasi olmaktan cikmasina sebep oldu. Bu sanatcilar, isIk oyunlariyla yaratilan gelisiguzel kompozisyonlari bir duzene sokmayi, sadece gunes isigiyla yetinmeyip tum renkleri resimlerinde kullanmayi amaclamislardir. Ortaya cikan bu yeni sanat anlayisina post empresyonizm denir.



Postempresyonist Sanatcilar
Georges Seurat (1859-1891)
Noktacilik teknigini kullanan sanatci isigin temel renklerine ayristirilmasina dayanan renk ogretisinden yola cikmistir. Renkleri paletinde karistirmaz. Renkleri prizmatik parcalara bolup ayirir ve saf renkleri fircasinin ucu yardimiyla noktalar halinde eserine uygular. Belirli bir acidan bakildiginda bu noktalar izleyicinin gozunde bir renksel bir butunluk olusturur.

Grande Jatte Adasi’nda Bir Pazar Ogleden Sonrasi, Paul Signac’in Portesi, Sirk ve Banyo onemli eserlerindendir

Paul Cezanne (1899-1906)
Resimde aradigi uyuma zihinsel yontemlerin yani sira dogaya bakarak da ulasacagina inanmistir. O’na gore doga resimle taklit edilemez ancak temsil edilebilir. Cizgi, ton ve renk; resmin baslica ogeleridir.

Lestaque’de Marsilya Korfezi, Kendi Portresi, Karisinin Portresi, Yikananlar, Iskambil Oynayanlar onemli eserleri arasindadir.

Paul Gaugin (1848-1903)
Sanatcinin, izlenimlerinin bir sentezini yapmasi gerektigini ve direkt dogayi kopya etmek yerine belleginden resim uretmesi gerektigini dusunur. Resimlerinde renkleri dogrudan surmus ve saf halleriyle kullanmistir.

Vaazdan Sonra Hayal, Tahitili Kizlar, Beyaz At, Cicekli Kiz ve Kumsalda Atlilar onemli eserleri arasindadir.

Yildizli Gece
Yildizli Gece / Vincent Van Gogh
Vincent Van Gogh (1853-1890)
Empresyonizmden anlatimciliga yonelen sanatci asla gorduklerini vermekle yetinmemistir. Arzusuna gore kullandigi renklerin anlatimci niteliginden faydalanarak dis gorunusun arkasindaki insanin ruhuna kadar uzanan sanatsal gercegi ortaya koymaya calismistir. Eserlerinde insanlarin dramini, acilarini, korkularini ve ozlemlerini anlatmistir. Aci cekmekle birlikte baskasinin acisini paylasmak Van Gogh’un hem hayatinin hem de sanatinin ozelliklerindendir. Hayatinin buyuk bolumu umutsuzluk ve bunalim icinde gecmis, bu da eserlerine yansimistir.

Ornegin en unlu yapitlarindan biri olan “Yildizli Gece”yi akil hastanesinde oldugu bir donemde, hayal kurarak yapmistir.

Bos Iskemle, Aycicekleri, Kendi Portresi, Alacakaranlikta Sokak Kahvesi, Yesil Bugdaylar diger onemli eserleri arasindadir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık