ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10 Ocak 2024, 10:36   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Afrika’da Din Ve Inanis Hakkinda Bilgi; Afrika’da Geleneksel Inanclar

Afrika’da Din ve Inanis
Afrika’da dini inanclar, yasamin her alaninda kendini hissettirir. Afrika toplumu uyeleri cevrelerini, dogayi, hayati ve hatta kendilerini anlamak ve yorumlayabilmek icin tanrilara ve onlarin yargilarina basvurma ihtiyacini her daim hissederler. Buna kendilerince mecburdurlar.

Bir cok toplumda yer etmis batil inanclar gibi geleneksel Afrika toplumlari da onemli her is icin ugur getirmesi ve islerin yolunda gitmesi adina dini torenlerini aksatmazlar.

Dogaustu ve gorunmeyen varliklar onlarin yasamina yon verir. Her seyin yaraticisi bu varliklardir. Hatta atalarinin ruhuyla birlikte bu varliklar bilginin asil kaynagini olusturur.

Onlara gore yaratilis yasam ve olumun karsi karsiya gelmesidir.

Din, onlarin duzen bozukluguyla basa cikmalarini saglar. O nedenle gorunmeyen varliklara baglanti hicbir zaman koparilmamalidir.

Geleneksel Afrika Dinlerinde Ibadet
Afrika’da dini inanclar konusunda en on plana cikan unsur ayinlerdir. Dini torenler yani ayinler yoluyla, tanrilarla iletisim kurduklarina inanirlar. Afrika’da ayinlerde en onemli ritueller kahinlik, tanrilara adak adama ve cin tutmasidir. Hicbir sorunu tanrilarin mudahalesi olmadan cozemeyeceklerine inanan Afrika insani bu yuzden sIk sIk ayinlere basvururlar. Ayinler ile dunya duzenini koruduklarini dusunurler. Ayrica bu ayinlere dahil olmak dinini, maddi manevi degerlerini anlama firsati verir.

Cin tutmasi ayinlerinde ise tanrilarla temas cok daha onemli bir hale gelmektedir. Muzik ve dans ise ozel bir yere sahiptir. Muzik ve dans esliginde trans ve cin tutmasi, ayinlerin zirvesidir. Bu ayinlerde en onemli objelerden biri ise maskelerdir.


Kahinler
Kahinler araciligiyla yasamin her onemli evresi kutsanir. Yasam evrelerinin en onemlileri dogum, ergenlik ve olumdur. Ornegin ergenlik donemi icinde dine kabul edilme toreni, sunnet torenleri vardir. Ayrica avlanma, savas, baris durumlari, hastalik ve dogal afet gibi olumsuz durumlarda kahinlere basvurulur. Kahinin kutsamasinin ardindan kurban sunma asamasina gecilir.

Afrika toplumunda kuraklik, hastalik ve dogal afet gibi durumlarin sebebinin tanrilarin emirlerine karsi gelmekten kaynaklandigina inanildigi icin yine kahinler araciligiyla af dilenilir ve kurbanlar adanir.

Maskeler
Maskeler, kutsal nesneler olarak addedilir. Maskelerle birlikte ayinlerde kullanilan kostumler, dogaustu varliklarin muzik esliginde yeryuzunde birer yansimasi gibidir. Her toren icin farkli maskeler kullanilir ve bu maskelerin anlami farklidir. Ornegin;

Mali’de Bambara kabilesi tarafindan kullanilan maskeler bir disi ve bir erkegi temsil eder bicimdedir.
Nijer’de kullanilan uc tane yuzu olan Ekoi maskesi tanrinin her seyi bildigi anlamini tasir.
Kadin basi bicimine benzeyen Yoruba maskesi ise ugursuzluklara karsi bir simgedir.
Dogon maskesi ise olumu temsil eder.
Afrika’da Yeni Dinlerin Etkisi
Afrika’da geleneksel dini inanclar disinda, dunyadaki yeni gelismelerle birlikte yeni dinler de etkili olmaya basladi. 15. yuzyildan itibaren Avrupalilarin okyanuslar otesi yayilmaciligi cografi kesifleri beraberinde getirmisti. Avrupali’nin bu yayilmaciligi Afrikali’nin diger kulturlerle yakin etkilesim icine girmesine sebep olmus, bu etkilesim elbette dini inanclar konusunda da kendini gostermisti. Nitekim 16. yuzyildan itibaren Afrika toplumlarinda geleneksel dinlerin disinda Islamiyet ve Hristiyanlik gibi semavi dinler de etkisini gostermeye baslamisti. Hatta geleneksel din ogeleriyle yeni din ogelerinin harmanlanmasi sonucu bambaska dini akimlar da ortaya cikmistir.

Afrika geleneksel inanclari degerlendirildiginde ilk cagdaki dini inanis ve uygulamalarla bir takim benzerlikler gosterdigi gorulmektedir. Ilk Cag’da dini inanislarla ilgili bilgi icin Ilk Cag’da Din ve Inanis baslikli icerigimizi de inceleyebilirsiniz.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık