ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Dünya Tarihi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10 Ocak 2024, 10:28   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Antik Yunan Tanri Ve Tanricalari; Yunan Mitolojisinde Tanrilar

Antik Yunan Tanri ve Tanricalari
Antik Yunan’daki “panteon” yani tanrilar dunyasinda insan biciminde tanrilar ve bu tanrilarin icinde yer aldigi efsaneler, mitolojik hikayeler ve bu insan gorunumlu tanrilarin temel konu oldugu bir sanat anlayisi olusmustu.

Antik Yunan mitolojisinde tanrilar farkli dogaustu yeteneklere sahiptir. Olumsuzdurler ve yaslanmazlar.

Antik Yunan’da Oniki Tanri
Antik Yunan’da inanisa gore tanrilarin tanrisi kabul edilen Zeus, Titan denilen dev yaratiklarla savastiktan sonra 12 tanrisiyla Olympos Dagi’na cikar.

Zeus
Yunan mitolojisinin en buyuk tanrisi Zeus “Tanrilarin Babasi”dir. Roma mitolojisindeki karsiligi “Jupiter”dir. Gok, gok gurultusu ve simsek tanrisidir.

Titan Kronos ve esi Rhea’nin ogludur. Zeus’un simgesi simsektir ancak boga, kartal ve mese agaci da Zeus’un simgelerindendir. Her sekle ve surete burunme gibi bir ozelligi vardir.

Hera
Zeus’un esi olmasinin yani sira ayni zamanda ablasidir. Roma mitolojisindeki karsiligi Juno’dur. Evlilik, bereket ve aile tanricasidir. Yunan mitolojisinde en guclu ve en cesur tanricadir. Tanrica Aphrodite’den sonraki en guzel tanricadir.

Hera’nin simgeleri tavus kusu basta olmak uzere aslan, akrep, inek, zambak ve nardir.

Artemis
Okculuk, bekaret, ay ve avcilik tanricasidir. Roma mitolojisindeki karsiligi “Diana”dir. Apollon’un ikiz kiz kardesi olan Artemis en buyuk Yunan tanricalarindandir.

Artemis’in bekaret tanricasi olmasinin hikayesi soyledir; ikiz kardesi Apollon’dan bir gun once dogmus ve Apollon’un dogumu sirasinda annesine yardim etmistir. Dogum esnasinda annesinin cektigi acilari goren Artemis evlenmemeye yemin etmistir.


Apollon
Ikiz kiz kardesi Artemis “ay”i temsil ederken Apollon ise gunesi temsil eder. Kehanet, sanat ve durustluk tanrisidir. Ayni zamanda ates ve siirin tanrisidir. Roma mitolojisindeki karsiligi Apollo’dur. Kutsal agaci defne, kutsal hayvanlari ise kugu, karga ve yunustur.

Yunan mitolojisinde en onemli tanrilarin basinda gelen Apollon; altin liriyle Olimposlulari eglendiren bir tanridir. Ayni zamanda hastalari iyilestirme ozelligi vardir. Ancak Apollon’un oklari hastalari iyilestirmesinin yani sira ayni zamanda hasta edici bir ozellige de sahiptir.

Afrodit
Ask ve guzellik tanricasi Afrodit’in Roma mitolojisindeki karsiligi “Venus”tur. Eros’un annesi oldugu soylenir.

Tanri Hephaistos ile istemedigi bir evlilik yapmistir. Evliligi suresince kocasi Hephaistos’u tanri Ares ile aldatmistir. Afrodit ayrica olumlu ve tanri bir cok erkekle beraber olmustur.

Athena
Bilgelik, savas ve baris tanricasidir. Roma mitolojisinde karsiligi “Minerva”dir. Athena’nin simgeleri mizrak (savas), zeytin dali (baris) ve baykustur (bilgelik). Zeus ve Zeus’un ilk karisi bilgelik tanricasi Metis’in kizidir. Atina kentinin bas tanricasi Athena Troya Savasinda tahta atin yapilmasinda Akhalara yardim etmistir.

Athena’nin “aegis” denilen kalkani vardir. Zeus’un en sevdigi kizidir ve bir savas tanricasi olarak babasinin yildirimlarini bir tek o kullanabilir.

Demeter
Tarim ve bereket tanrisidir. Ayni zamanda anne sevgisi ve mevsimler tanricasidir. Homeros destanlarinda Demeter’den “guzel sacli” diye bahsedilir. Simgesi bugdaydir. Roma mitolojisindeki karsiligi “Ceres”tir.

Hephaistos
Demircilik ve ates tanrisidir. Zeus ve Hera’nin oglu, Afrodit’in esidir. Iki ayagi topal olan Hephaistos tanrilarin en cirkini olarak bilinir. Bu nedenle de annesi Hera, onu hicbir zaman sevmemistir. Ancak insanlar tarafindan en sevilen tanridir. Gorkemli saraylar, guzel silahlar, Eros’un ok ve yaylarini, Afrodit’in kemerini Hephaistos yapmistir. Hatta insanlari cezalandirmak icin Zeus tarafindan gonderilen Pandora da Hephaistos’un eseridir.

Poseidon
Deniz, okyanus ve deprem tanrisidir. Roma mitolojisindeki karsiligi “Neptun”dur. Zeus’un kardesi olan Poseidon “Kara Sacli Tanri” olarak da adlandirilir. Trident adi verilen uc disli yabasiyla ozdeslesmistir. Bu yabayi yere vurdugunda depremler olur. Hirs ve gucun tanrisidir. Hatta Atlantis’in yok olma sebebi Poseidon’un hirsidir.


Ares
Savas ve yikim tanrisidir. Zeus ve Hera’nin oglu Ares’in Roma mitolojisindeki karsiligi “Mars”tir. En cok Athena ile yaptigi mucadeleleri ile bilinir. Afrodit’in yasak askidir. Bu nedenle kimse tarafindan sevilmez.

Hermes
Hirsizlik, yolculuk ve haber tanrisidir. Kavali, notalari, liri, astronomiyi ve sporu icat eden tanri olarak bilinir.

Hestia
Zeus’un en buyuk ablasi olan Hestia aile tanricasidir ve Olimpos tanrilarinin en kibaridir. Hestia, Olimpos’taki yerini tanri Dionysos’a birakarak Olimpos’u terk etmis ve insanlarin arasinda yasamaya baslamistir. Bu nedenle mitolojik hikayelerde adina pek rastlanmaz ve Hestia adina tapinak da yapilmamistir.

Hesita’nin Roma mitolojisindeki karsiligi “Vesta’dir.

Diger Yunan Tanrilari
12 Olimpos tanrisi disinda Antik Yunan mitolojisinde pek cok tanri ve tanrica vardir.

Achelous: Nehir tanrisi
Aiolos: Ruzgar tanrisi
Eros: Ask tanrisi
Geras: Ihtiyarlik tanrisi
Hades: Olulere hukmeden yer alti tanrisi. Roma mitolojisinde “Pluton” olarak gecer. Zeus ve Poseidon’un kardesidir.
Herakles: Roma mitolojisinde “Herkul” olarak bilinen Heraklse fizik ve moral gucunun simgesidir.
Helios: Gunes tanrisi
Ploutos: Bolluk ve zenginlik tanrisi
Priapos: Bahceler ve baglar tanrisi
Diger Yunan Tanricalari
Aceso: Iyilestirme tanricasi
Apate: Hile tanricasi
Ate: Hata ve gunah tanricasi
Elais: Yag tanricasi
Elpis: Umut tanricasi
Eos: Safak tanricasi
Eunomia: Hukuk ve bahar tanricasi
Euribia: Deniz tanricasi
Hemera: Gun tanricasi
Hygieia: Saglik ve temizlik tanricasi
Ilithiya: Dogum tanricasi
Nike: Zafer tanricasi
Niks: Gece Tanricasi
Oizys: Keder ve depresyon tanricasi
Panacea: Sifa tanricasi
Selene: Ay tanricasi
Themis: Adalet ve duzen tanricasi
Tike: Sans tanricasi
Veritas: Hakikat ve dogruluk tanricasi


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık