ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Dünya Edebiyatlarý
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03 Kasým 2023, 10:55   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Dunya Edebiyatindan One Cikan Yazarlar ve Eserleri

Rus Edebiyati
Rus Edebiyati, dunya edebiyatina damgasini vurmus onemli yazar ve eserler cikarmistir. Bu yuzden bu edebiyat dali, her zaman ilgiyle takip edilmistir. Rus Edebiyati, genel olarak Tolstoy, Dostoyevski, Cehov gibi yazarlarla ozdeslestirilir. Ancak bu isimlerin yani sira, baska onemli yazarlar da bu edebiyat dalinda yer almistir.

Mihail Lermontov, Rus Edebiyati’nin en onemli sairlerinden biridir. Basarili siir ve romanlariyla edebiyat dunyasinda genis bir okuyucu kitlesi kazanmistir. Lermontov’un en onemli eserlerinden biri olan “Kahramanimiz” adli romani, edebiyat tarihinin en onemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Tolstoy, Rus Edebiyati’nin en buyuk yazarlarindan biridir. Eserleri, insanin dogasini, ahlakini ve toplumsal yapiyi ele alir. Tolstoy’un en bilinen eserleri arasinda “Savas ve Baris” ve “Anna Karenina” adli romanlari yer alir. Bu eserler, dunya edebiyatinin en onemli yapitlari arasinda sayilir.

Dostoyevski, Rus Edebiyati’nin diger onemli yazarlarindandir. Eserleri, insanin kotuluklerine ve zaaflarina odaklanir. “Suc ve Ceza”, “Yeraltindan Notlar” ve “Karamazov Kardesler” gibi eserleriyle edebiyat dunyasinda genis bir okuyucu kitlesi kazanmistir.

Anton Cehov, Rus Edebiyati’nin onde gelen yazarlari arasindadir. Ozellikle kisa oykuleriyle taninan Cehov’un eserleri, insan psIkolojisi uzerine yogunlasir. “Kirlangiclar” ve “Uc Kiz Kardes” adli oyunlari, dunya tiyatro tarihinde onemli bir yere sahiptir.

Rus Edebiyati, sadece ismen anilan bu yazarlarla sinirli degildir. Bunlarin yani sira, Gogol, Turgenev, Pasternak, Bulgakov ve daha pek cok yazar, bu edebiyat dalinda cok onemli eserler vermistir. Rus Edebiyati, dunya edebiyat tarihindeki yerini her zaman koruyacak onemli yazar ve eserlerin bulundugu bir alandir.

Ingiliz Edebiyati
Ingiliz Edebiyati, dunya edebiyat tarihinin en zengin ve etkileyici edebiyatlarindan biridir. Yuzlerce yil boyunca Ingiliz yazarlar, cok sayida basyapit ve edebi eserler yaratti. Ingiliz Edebiyatindaki eserler; Siir, roman, oyun, deneme ve diger edebi turlerde ornekler sunar. Ingiliz edebiyati, neredeyse hicbir donemde sessiz kalmadi, Shakespeare, Charles Dickens, Jane Austen, Virginia Woolf, George Orwell ve J.K. Rowling gibi yazarlariyla dunya edebiyatindaki yerini saglamlastirdi.

Shakespeare, son donem krallik donemi, Romantizm ve modern edebiyatin onemli katkilarindan biri olan dramasi ile en taninmis yazarlardan biridir. Hamlet, Makbeth ve Kral Lear gibi yazilari, Ingiliz edebiyatinin en populer ve taninmis eserlerinden birkacidir. Charles Dickens, zengin hayal gucu, mizahi uslubu ve guclu sosyal elestirisi ile Ingiliz edebiyatinda donum noktasi olusturmustur. Oliver Twist, David Copperfield ve Great Expectations gibi eserleri, gunumuzde bile sIk sIk okunmaktadir.

Jane Austen, hayatina sokulmus romantizm ve sosyal statulerle dolu romanlariyla Ingiliz edebiyatindaki en onemli kadin yazarlar arasindadir. Pride and Prejudice, Sense and Sensibility ve Emma gibi klasIk eserleri, modern dunyada bile populerliginden bir sey kaybetmedi. Virginia Woolf, modernist romanlarinin ve feminist elestirilerinin oncusu olarak kabul edilir. Orlando, Mrs. Dalloway ve To the Lighthouse gibi yazilari, feminist edebiyatin temel urunlerindendir. George Orwell, 20. yy’in en onemli edebi figurlerinden biri olarak kabul edilir. Animal Farm ve 1984 gibi eserleri, edebiyat dunyasinda onemli bir yere sahiptir. Son olarak, J.K. Rowling, Harry Potter kitap serisi ile cagdas Ingiliz edebiyatinin en basarili edebi eserlerden birini yazdi ve buyuk bir hayran kitlesine sahip oldu.

Bunlar, Ingiliz edebiyatindaki bazi onde gelen yazarlar ve eserlerdir. Onlarin eserleri, okuyuculari ve edebiyat dunyasinin hayranlarinin gonlunde ve dilinde hala canli ve guncel kaliyor.

Latin Edebiyati
Latin edebiyati, Bati edebiyatinin kokenlerinden biri olarak kabul edilir. Antik Roma’nin dunya egemenligi doneminde gelisen edebiyat, ozellikle lafiz cagirimi ve dusunsel duzeyi ile one cikar. Latin edebiyati yirminci yuzyila kadar surmus olup, bu donemde bircok onemli yazar, oyun yazari, sair ve filozof yetismistir. Bunlar arasinda Cicero, Virgil, Ovid, Horace, Suetonius ve Seneca gibi isimler one cikar.

Cicero, felsefi tartismalari ve siyasi yazilariyla taninirken, Virgil, Aeneid basta olmak uzere pastoral siirler ile taninir. Ovid ise, Metamorphoses gibi bircok mitolojik hikayeyi isledigi epik siirleriyle un kazanmistir. Horace, Ars Poetica ve Odes gibi duzyazi ve siirleriyle, Seneca ise felsefi eserleri ve trajik oyunlariyla one cikmaktadir.

Latin edebiyatinin bugune kadar etkisi hala devam etmektedir. Ozellikle buyuk eserler, dunya edebiyatinin temel kaliplarindan biri olarak kabul edilmektedir. Eserlerinde ele aldiklari konularin insanlik tarihindeki yeri ve onemi, gunumuze kadar yansimaktadir. Bunun yani sira, dil ve yazim sistemi acisindan da bircok etkisi bulunmaktadir. Latin edebiyatinin, Bati edebiyatina geldigi noktada buyuk bir etkisi oldugunu soyleyebiliriz.


ALÝNTÝ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık