ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coðrafya
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21 Mart 2024, 11:28   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Dunyanin En Kalabalik 15 Ulkesi Ve Nufusun Ekonomik Buyume Bakimindan Onemi

Son Birlesmis Milletler tahminlerine gore, 17 Subat 2024 Cumartesi itibariyla mevcut dunya nufusu 8.091.982.059’dur. “Dunya Nufusu” terimi, dunyadaki insan nufusunu (su anda yasayan toplam insan sayisini) ifade eder. Dunyadaki insanlarin yarisindan fazlasi, dunyanin en kalabalik 15 ulkesinden birinde yasamaktadir. Daha fazla insan, dogal kaynaklardan istihdama kadar her seye daha fazla talep anlamina gelir. Bu nedenle, artan nufus artisi kalkinmayi engelleyebilir. Yine de dunyanin en kalabalik ulkelerinin cogu yillik nufus artis oranlarini azaltmayi basarmistir. Cin, onceki yillarda dunyanin en kalabalik ulkesi olsa da simdilerde birinciligi Hindistan’a kaptirmistir. Asya, dunyanin en kalabalik nufusuna sahip olan Hindistan ve Cin’in varligi nedeniyle dunyanin en kalabalik kitasidir.
Asagida dunyanin en kalabalik 15 ulkesine yer verilmistir. Rakamlar en son Birlesmis Milletler tahminleri yansitmaktadir, ulke nufuslari yeni dogumlar veya olumler nedeniyle su an bile degismektedir.

Dunyanin En Kalabalik 15 Ulkesi ve Nufusun Ekonomik Buyume Bakimindan Onemi
Hindistan: Nufus 1.436.919.268
Bharat olarak da bilinen ulke, Asya’nin ve dunyanin en kalabalik birinci ulkesidir. Nisan 2023’te uzun suredir lider olan Cin’i geride birakmis ve dunyanin en kalabalik ulkesi haline gelmistir. Guncel nufusu 1,436 milyardan fazla bir sayiya ulasmistir. Hindistan’in dunyanin en kalabalik ulkesi olarak 2027 yilina kadar Cin’i geride birakmaya devam edecegi beklenmektedir. Dunyanin en kalabalik ulkesi olarak yeni konumu, hem ulke icinde hem de uluslararasi alanda bir dizi yeni zorlugu beraberinde getirecektir. Bu zorluklar arasinda giderek artan sayida insanin saglik hizmetlerine, egitime ve istihdam firsatlarina erisiminin saglanmasi ve bunlarin kuresel siyasi ve ekonomik manzaradaki rolunun bulunmasi yer almaktadir.

Cin: Nufus 1.425.358.855
Cin, uzun bir suredir dunya capinda en buyuk nufusa sahip ulke konumunda iken olcumlere gore 2023 yilinda Hindistan tarafindan geride birakilmistir. Cin su an dunyanin en kalabalik ikinci ulkesidir. BM’ye gore Cin’in tahmini nufusu 1.425 milyarin biraz uzerindedir. Hindistan ve Cin birlikte toplam nufusun yaklasIk yuzde 36’sini olustururlar ve yasanabilir dunya yuzeyinin yuzde dokuzunu kaplarlar. Dogu Asya’daki Cin’in nufusunun yaklasIk %90’i Han Cinlisidir. Cin’de 50’den fazla taninmis etnik grup bulunmaktadir; en buyukleri yaklasIk 10 milyon insanla Uygurlar ve yaklasIk 3 milyon insanla Tibetlidir. Cin’in nufusunun buyuklugu, ulke icin vatandaslarina yeterli kaynak, is ve sosyal hizmet saglama ihtiyacinin yani sira kentlesme, kirlilik ve surdurulebilirlikle ilgili sorunlari yonetme ihtiyaci da dahil olmak uzere hem firsatlar hem de zorluklar sunmaktadir.

1949’da Cin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasinin ardindan Cin nufusu, takip eden on yillarda hizla artmistir. Bu nufus patlamasini onlemek amaciyla 1979 yilinda tek cocuk politikasi uygulamaya konulmustur. Bu politika nufus artisini yavaslatmada etkili olmasina ragmen bircok olumsuz yan etkisi nedeniyle tartismalara neden olmustur. Bu olumsuz etkilerden biri olan Cin nufusunun ortalama yasin daha ileri bir yasa dogru kaymasi, sonunda hukumetin politikayi revize etmesine neden olmustur. Ekim 2015’te mevcut yasa iki cocuk politikasina degistirilmis, Mayis 2021’de uc cocuk politikasi uygulamaya konulmus ve nihayet Temmuz 2021’de tum sinirlamalar kaldirilmistir. Ancak bu politika degisIkliginin dogum orani uzerinde kalici bir etkisi olmamis gibi gorunmektedir. Gunumuzde pek cok Cinli ebeveyn Dunyanin bircok gelismis ulkesinde oldugu gibi ikinci, ucuncu cocuk sahibi olmak konusunda isteksizdir. Cin’de dogum sayisi tek cocuk politikasinin kaldirilmasini takip eden yillarda degisIklik gostermis, toplam dogum sayisi birkac yil artmis ancak daha sonra 2018’de tekrar onemli olcude dusmustur. 2022 yilinda nufus artisi, buyuk olasilikla koronavirus pandemisinden de etkilenerek, nihayet yuzde -0,06’ya dusmustur. 2023’te yillik nufus artis hizi yuzde -0,15 olarak gerceklesmistir Ebeveynlerin daha fazla cocuk sahibi olamamasinin en belirgin nedenleri arasinda artan yasam maliyetleri ve cocuk bakimi masraflari, artan is baskisi, kendini gerceklestirme ve bireycilige yonelik artan egilim ve degisen sosyal davranislar yer almaktadir.

Amerika BirlesIk Devletleri: Nufus 341.148.657
Kuzey Amerika’nin orta kisminin cogunu kaplayan ABD, tum Amerika kitasinin ve dunyanin en kalabalik ulkesidir. Amerika BirlesIk Devletleri’nin toplam nufusu 341 milyonun uzerindedir. ABD’de yillik nufus artisi 1956’da %1,76’ya ulasmis, ardindan 1970’te %0,89 gibi dusuk bir seviyeye gerilemistir. Bu oran 1970’ler ve 80’ler boyunca hemen hemen degismeden kalmistir. Ancak 1990’li yillarda nufus artis hizi %1,27’ye yukselmistir. Bu donemi, 2000’li yillarin ilk yarisinda bir dusus, 5 yil icinde hafif bir toparlanma ve ardindan 2009’dan itibaren yeniden bir dusus izlemistir. 2020 yilinda Amerika’nin yillik nufus artis hizi sadece %0,59 seviyesinde gerceklesmistir ve 2050 yilina kadar pozitif kalmaya devam edecek olsa da gelecekte daha da dusmesi beklenmektedir.
Amerika BirlesIk Devletleri ekonomisi, oncelikle bol miktarda dogal kaynaga ve mal ve hizmet uretimiyle basa cikabilecek gelismis altyapiya sahip olmasinin yani sira yuksek uretkenligi mumkun kilan nufus ve isgucune sahip olmasi nedeniyle gelismektedir. Verimli uretkenlik, 2000’li yillarin sonlarina dogru cesitli ekonomik zorluklar yasanmasina ragmen, son on yilda neredeyse her yil GSYIH’de hafif bir artisa yol acmistir. ABD, dusuk dogurganlik ve olum oranlariyla demografik olarak gelismis bir toplum olarak kabul edilmektedir, ancak dogum orani, dogal nufus artisini koruyan olum oranindan biraz daha yuksektir. Dunyanin en zengin ulkesi olmasina ragmen Amerika BirlesIk Devletleri’nde dogumdan itibaren beklenen yasam suresi 77 yil civarindadir ve bu da onu ilk 50 ulkenin disinda birakmaktadir; hatta bu oran son yillarda dusmustur ve bu dusus yuksek obezite oranlarina, saglik hizmetlerine erisimdeki engellere ve sagliksiz yasam tarzi tercihlerine baglanmistir. Yuksek oranlarda uyusturucu kullanimi (yasadisi ve receteli) ve silahli siddet de ilerlemenin onundeki en buyuk engeller olarak degerlendirilmektedir. Bununla birlikte, Amerika BirlesIk Devletleri’nin nufusunun, diger bircok gelismis ulkenin aksine, yuzyilin geri kalaninda dogal olarak artmaya devam etmesi ve 2100 yilinda 430 milyonun uzerine cikmasi beklenmektedir.

Endonezya: 278.968.187
Endonezya, Guneydogu Asya ve Okyanusya’da bulunan 17.000’den fazla adadan olusan dunyanin en buyuk ada ulkesidir. Hinduizm, Budizm ve Islam’in etkilerini tasiyan cok cesitli bir kulture sahiptir. Endonezya, Papua Yeni Gine, Dogu Timor ve Malezya ile sinir komsusudur. Toplam nufusu 279 milyona yakin olan Endonezya, dunyanin en kalabalik bes ulkesinden biridir. Endonezya gelismekte olan bir ulkedir ve Guneydogu Asya Ulkeleri Birligi’nin kurucu uyesi olmasinin yani sira G-20 ekonomilerinin de uyesidir. Yavas yavas dunyanin en iyi ekonomileri arasinda yerini almaktadir. Sadece ekonomisi buyumekle kalmamakta, nufus da hizla artmaktadir. Ancak nufus oranindaki artisa ragmen dogurganlik orani son on yilda yavas yavas azalmistir. Yine de ulkedeki daha iyi ekonomik durum ve iyilesen saglik ve yasam kosullari nedeniyle dogumda beklenen yasam suresi son on yilda istikrarli bir sekilde artmistir ve bu durum Endonezya’daki toplam nufus artisina da katkida bulunmaktadir.

Pakistan: 243.471.929
Pakistan Islam Cumhuriyeti dunyanin en kalabalik besinci ulkesidir, nufusu yaklasIk 243,5 milyondur ve en kalabalik ikinci Islam ulkesidir. Ulkede alti buyuk etnik grup yasar. En buyuk etnik grup Pencaplilardir (%45), bunu Pestunlar (%15), Sindhiler (%14) ve Saraikiler (%8) takip etmektedir. Pakistan nufusunun yaklasIk %96’si Muslumandir. Sinirlarini Hindistan, Cin, Afganistan ve Iran ile paylasmakta olan Pakistan, Guney Asya, Orta Asya ve Islami etkilerin karisimindan olusan zengin bir kulturel mirasa sahiptir.
Yillik nufus artis hizi 1982 yilina kadar artmaya devam etmis ve %3,41 ile zirveye ulasmistir. Daha sonra Pakistan’in nufus artis hizi nihayet dusmeye baslamistir. 2020 yilinda bu oran %2 seviyesine inmistir. Nufus uzmanlari, Pakistan’in nufusunun endise verici bir hizla artmaya devam etmesinin nedeni olarak dini tabulari, siyasi cekingenligi ve cehaleti gostermektedir. Aslinda ulkenin dogum orani Afrika disindaki en yuksek oranlar arasinda yer almaktadir. Tahminler, Pakistan’daki nufus artis hizinin dusmeye devam etmesine ragmen, ulkedeki insan sayisinin onemli olcude artmaya devam edecegini ve 2050 yilina kadar Pakistan’da 338 milyondan fazla insanin olacagi noktaya kadar ulasabilecegini gostermektedir.

Dunyanin En Kalabalik 15 Ulkesi ve Nufusun Ekonomik Buyume Bakimindan Onemi
Nijerya: 227.182.409
Nijerya, Bati Afrika’da Gine Korfezi’ne siniri olan bir ulkedir. Afrika’nin en kalabalik ulkesidir ve surekli olarak yuksek bir nufus artis hizina sahiptir. Son verilere gore nufusu 227 milyondan fazladir. Gelismekte olan diger ulkelerin tersine Nijerya’nin yillik nufus artis hizi aslinda 1950’lerdekinden daha yuksektir. 1965 ile 2023 yillari arasinda Nijerya’da yasayan insan sayisi ortalama yuzde ikinin uzerinde artmistir. 2023 yilinda nufus bir onceki yila gore yuzde 2,44 artmistir. Mevcut egilimler devam ederse Nijerya’nin nufusu 2050 yilina kadar iki katina cikabilir. Ana etnik gruplar %30 Hausa, %15 Yoruba, %15 Igbo (Ibo) ve %6 Fulani’dir. Nijerya nufusunun yaridan fazlasi Musluman (%53), agirlikli olarak Sunnidir. Nufusun %45’i farkli Hiristiyan mezheplerine mensuptur. Nijerya dunyanin en genc nufuslarindan birine sahiptir. Nijerya’da nufusun onemli bir yuzde 50’si 19 yasin altindadir. En belirgin yas araligi (erkeklerin yuzde 8,3’u ve kadinlarin yuzde 8’i) dort yasina kadar olanlardan olusmaktadir. Daha genis bir olcekte, hem Afrika’da hem de uluslararasi alanda Nijer Cumhuriyeti (Nijerya Federal Cumhuriyetinden farkli bir ulkedir) en dusuk ortalama yas rekorunu elinde tutmaktadir. Nijerya kuresel siralamada 18. sirayi korumaktadir. Ayrica Nijerya’da ortalama yasam suresi 62 yildir. Ancak bu durum kadin ve erkekler arasinda farklilik gostermektedir. Baslica olum nedenleri yenidogan hastaliklari, sitma ve ishalli hastaliklardir.

Brezilya: 217.192.344
Brezilya, dunyadaki biyolojik cesitliligin onemli bir bolumunu barindiran Amazon yagmur ormanlariyla unludur. Guney Amerika kitasinin en kalabalik ulkesidir. Ulkede 217 milyondan fazla insan yasamaktadir. Brezilya’nin nufusu hala artiyor olsa da, yillik buyume hizi 1950’lerden bu yana giderek yavaslamistir. 1951’de Brezilya’nin nufusu %3,02 oraninda artmistir. Buna karsilik 2020’de Brezilya nufusunun yalnizca %0,72 arttigi gorulmustur. 2050 yilina gelindiginde Brezilya nufusunun aslinda %0,05 oraninda azalmasi beklenmektedir.

Banglades: 174.060.490
Banglades, Guney Asya’da Hindistan ile Myanmar arasinda Ganj-Brahmaputra deltasinda yer almaktadir. 147.630 km2 gibi nispeten kucuk bir alanda 174 milyondan fazla nufusa sahip olan listedeki tek ulke, ayni zamanda nufus yogunlugu bakimindan dunyada en ust siralarda yer alan tek bolgesel devlettir. Banglades nufusunun buyume orani on yillar boyunca tutarli olmamistir. 1951 yilinda ulkenin yillik nufus artis hizi %2,14 iken 1967’de bu oran yuzde 3,28’e kadar cikmis, 1973’te yuzde 1,52’ye dusmus, ardindan 1979’da yuzde 2,76’ya yukselmistir. Banglades’in nufus artis hizi 1980’lerden beri dusus egilimindedir. 2020 yilinda ulkenin nufus artis hizi %1,01 ile tum zamanlarin en dusuk seviyesinde ulasmistir. Bu oranin 2050 yilina kadar %0,15’e dusecegi ongorulmektedir.

Dunyanin En Kalabalik 15 Ulkesi ve Nufusun Ekonomik Buyume Bakimindan Onemi
Rusya Federasyonu: 144.135.043
Resmi olarak Rusya Federasyonu olarak bilinen Rusya, 144 milyondan fazla nufusuyla Avrupa’nin en kalabalik ulkesidir. Kuzey Asya ve Dogu Avrupa’da bulunan kitalararasi bir ulke olan Rusya’nin buyuk bir kismi collerden ve permafrost alanlarindan olusmaktadir. Bolgenin yalnizca yuzde 23’u Urallarin (Avrupa ile Asya arasindaki sinir) batisinda yer alir, ancak nufusun yuzde 85’i burada yasar. Nufusun yalnizca yuzde 27’si sehirlerin disinda yasamaktadir. Ulke nufusunun yuzde 80’inden fazlasi etnik Ruslardan olusur. Rusya’da yasayanlarin yaklasIk ucte ikisi ulkenin Avrupa kisminda yasar. Resmi dil Ruscadir.
Rusya’daki dini uygulayicilarin %15-20’si Rus Ortodoks ve yaklasIk %17’si Musluman’dir. Rusya’da, Sovyet yonetimi altinda yetmis yili askin resmi ateizmin mirasi olan, ibadet etmeyen inananlar ve inanmayanlardan olusan buyuk bir nufus vardir. 1954 yilinda yillik nufus artis hizi %1,68 iken bu oran 1950’lerin ortasinda, 60’larda ve 70’lerde onemli olcude dusmus, 80’lerde ise biraz toparlanmistir. Ancak Sovyetler Birligi’nin cokusunden kisa bir sure sonra Rusya’nin nufus artis hizi yeniden dusmeye baslamistir; oyle ki 1994 yilina gelindiginde ulke gercekten nufus kaybetmistir. Rusya’nin nufusu ancak 2009’da tekrar artmaya baslamis, 2014’te yillik %0,14’luk buyumeye ulasmis, sonra tekrar dusmustur. 2020’de Rusya’nin yillik nufus artis hizi sadece %0,04 olmustur ve istatistikler, ulkenin 2025’ten itibaren yeniden azalmaya baslayacagini gostermektedir.

MeksIka: 129.046.605
Latin Amerika’nin (Kuzey Amerika kitasinin) en kalabalik ikinci ulkesi yaklasIk 129 milyondan fazla nufusuyla MeksIka’dir. Dunyada Ispanyolca konusulan en kalabalik ulkedir. MeksIka ayni zamanda dunyadaki ucuncu en yuksek Hiristiyan nufusa (%92,4) sahip ulkedir. Yasam beklentisinin artmasiyla birlikte MeksIka’da yasayanlarin ortalama yasi da artmistir ve mali acidan sIkinti ceken Ispanya’dan artan gocmen akisi da nufus sayilarini artirmistir. MeksIka nufusunun cogunlugu, somurgeci Ispanyol gecmisinden dolayi Roma Katoligidir. Ispanyolca, bircok bolgesel ve yerel lehcenin konusuldugu baskin dildir, ancak Nahuatl dili gibi bir dizi yerli dil varligini surdurmektedir ve ayrica MeksIka cevresinde de konusulmaktadir. MeksIka’da endise verici ve nispeten yeni bir egilim, asiri kilolu veya obez hale gelen nufusun artan payidir. Obezite salgininin uzun vadede MeksIka nufus sayilari uzerinde ne tur bir etki yaratacagi tam olarak belli degildir; ancak yalnizca fiziksel gorunumde degil, artan kalp hastaligi, hipertansiyon ve diyabet oranlarinda da kendini gostermeye baslamaktadir. Aslinda diyabet, son yillarda MeksIkalilar icin en onemli olum nedenlerinden biri olmustur. Tahminlere gore, MeksIka’nin nufus artisi 2050’ye kadar yavaslayacak, ancak ulke yine de nufusunu artirmaya devam edecektir.

Dunyanin En Kalabalik 15 Ulkesi ve Nufusun Ekonomik Buyume Bakimindan Onemi
Etiyopya: 128.543.214
Etiyopya dunyanin en kalabalik kara (denize kiyisi olmayan) ulkesidir. Bircok Afrika ulkesi gibi Etiyopya da 80’den fazla farkli etnik gruba ve bir o kadar da bireysel dile sahip cok etnik gruptan olusan bir devlettir. Ulke nufusunun yaklasIk ucte biri Musluman, %44’u Etiyopyali Ortodoks ve yaklasIk %18’i Protestandir. Afrika Boynuzu’nda yer alan, nufusu giderek artmakta olan Federal Demokratik Etiyopya Cumhuriyetinin baskenti, ulkenin merkezinde yer alan ve acik ara en buyuk sehri olan Addis Ababa’dir. Ulke dunya capinda en yuksek dogurganlik oranlarindan birine sahiptir. Toplam nufusu gectigimiz yillarda surekli olarak artmistir. Nufus artisi, diger nedenlerin yani sira muhtemelen Etiyopyalilarin gunumuzde daha uzun yasamasindan kaynaklanmaktadir. Ozellikle son yillarda nufus artisinin surekli azaldigi gorulmektedir. Nufus artisi, toplam nufustaki yillik degisimle ilgilidir ve dogurganlik, olum ve goc gibi faktorlerden etkilenir. Etiyopya’daki toplam nufusun 2028 yilina kadar toplam 8,7 milyon kisi daha artacagi tahmin edilmektedir.

Japonya: 122.873.446
Japonya, 123 milyona yakin nufuslu bir Asya ulkesi ve Endonezya’dan sonra en kalabalik ikinci ada ulkesidir. Ulusal dil Japoncadir. Japonya’daki baslica dinler Sinto ve Budizm’dir. Oldukca gelismis bir ulke olup teknolojik gelismeleri, kendine ozgu kulturu ve mutfagiyla taninmaktadir. Japonya’nin binlerce yil oncesine dayanan zengin bir tarihi vardir. Son 15 yildir Japonya’nin nufusu azalmaktadir. Zirvede iken nufus 127 milyonun uzerine cikmis olsa da 2022 yilinin sonunda, yasamini kaybedenlerin sayisi yeni dogan bebeklerin sayisindan daha fazla oldugu icin nufus gerilemistir. Nufus bugune kadar giderek azalmistir, nufus artis oranlari dusus egilimine devam etmektedir. Japonya’da surekli dusuk dogurganlik oranlari nedeniyle yasli nufus artmaktadir. Savas sonrasi baby boom (dogum oranindaki patlama) kusagi artik 65 ve uzeri yas grubundadir. Japonya halihazirda dunyada 65 yas ustu nufusun en yuksek yuzdesine sahiptir ve bu kategorideki nufus yuzdesinin artmaya devam etmesi beklenmektedir. Yaslanan nufus giderek daha fazla oranda is gucunden ayrilmaktadir. Is gucunden ayrilan yasli kusaklarin genc kusaklara actigi islerin miktari, issizligin minimum duzeyde tutulmasi anlamina gelir. Bununla birlikte yaslanan nufustaki artis saglik sisteminin zorlanmasina iliskin endiselere yol acmakta, Japon hukumeti uzerinde daha fazla insana sosyal yardim hizmetleri saglamasi konusunda bir miktar baski olusturmaktadir Japonya’yi etkileyen bir diger faktor ise diger ulkelere goc edenlerin sayisidir. Amerika BirlesIk Devletleri dunya capinda cok sayida gocmeni kabul etmektedir, dolayisiyla dogum oranlarindaki durgunluga ragmen ABD’nin nufusunda istikrarli bir artis gorulmektedir.

Filipinler: 118.456.442
Filipinler, Guneydogu Asya’da, Filipin Denizi ile Guney Cin Denizi arasindaki takimadalarda yer alan ve kara siniri olmayan, 118 milyondan fazla nufusa sahip bir ulkedir. Filipin takimadalari, Guneydogu Asya’nin sularinin cogunda yer alan 7.107 adaya sahiptir. Ulke nufusunun %85’i Hristiyandir. Koklu Katolik inanclari, ulkenin yasam yanlisi durusunu etkilemis ve nufus patlamasina yardimci olmustur. Filipinler, Ispanyol, Amerikan ve Cin kulturlerinden etkilenen benzersiz bir kulture sahiptir. Ulkenin baskenti, ayni zamanda Filipinler’in en kalabalik sehri olan Manila’dir. Filipinler artik 80 eyalete bolunmus bir baskanlik cumhuriyetidir. Filipince ve Ingilizce konusulan iki resmi dildir. Birlesmis Milletler ve Dunya Ticaret Orgutu’nun kurucu uyesidir. Son yillarda Filipinler’in nufus artis hizi biraz dalgalanmistir, ancak genel olarak, dusus egilimindedir. Nufusta beklenen artisa ragmen, kismen dogum kontrol yontemlerinin ve modern aile planlamasi yontemlerinin artan kullanimi nedeniyle ulkede dogurganlik orani da son on yilda neredeyse 1 puan azalarak surekli bir dusus yasamistir. Ayrica olum orani yildan yila yaklasIk ayni hizla artmaktadir. Olum oraninin artmasinin bir nedeni de tifo, sitma ve tuberkuloz gibi onemli bulasici hastaliklarin yuksek riskidir. Filipinler, tuberkuloz vakalarinin en fazla rapor edildigi ulkeler arasinda yer alir ve ceyrek milyondan fazla insan bu hastalikla yasamaktadir. Yavas buyumeye ragmen ulkenin nufus yogunlugu bolgedeki en yuksekler arasinda yer almaktadir. Filipinler oldukca istikrarli bir ekonomiye sahiptir. Filipinler genc bir nufusa sahiptir; nufusun yuzde 30’dan fazlasi sifir ila 14 yas arasinda, yaklasIk yuzde 64’u ise 15 ila 64 yas arasindadir. 2019 yilinda hanedeki erkek bireylerin yas ortalamasi 37,68, kadinlarin yas ortalamasi ise 44,2 olmustur. Ulkedeki genclerin, COVID-19 ile ilgili uzun sureli karantinalar yasadiktan sonra ekonomik toparlanmaya onemli olcude katkida bulundugu gorulmustur.

Misir: 113.834.790
Misir, M.O. 3100’den bu yana Nil Nehri’nin verimli kiyilarinda gelisen, dunyanin en eski uygarliklarindan birine ev sahipligi yapmaktadir. Genel olarak Afrika kitasina ait oldugu dusunulse de, Afrika-Asya sinirinda yer alir. Surekli artan nufusuyla Afrika’nin en kalabalik ucuncu ulkesidir. Dogurganlik orani oldukca istikrarlidir. Kuzeydogu Afrika’da bulunan ulkenin kuzeyde Akdeniz’e siniri vardir. Ana dil Misir Arapcasidir. Misir’in cogunluk dini Sunni Islam’dir, nufusun %85-95’i oldugu tahmin edilmektedir.
Misir’in toplam alani 1,01 milyon kilometre kareye yakindir. Ancak ulkenin yalnizca 68 bin kilometrekaresinde yerlesim vardir, bu da mevcut kara alaninin yalnizca yuzde 6,8’ini temsil etmektedir. Misirlilarin cogu, Kahire ve Iskenderiye gibi Nil boyunca veya kiyi seridinde yer alan buyuk sehirlerde ve metropollerde yasar, cunku kalan arazi alaninin cogunlugu Sahra Colu’nun kurak bolgelerine aittir. Aslinda, Misir’in Bati Colu’nun guneyinde bulunan ve Yeni Vadi valiligi olarak da bilinen El Wadi ElGidid, ulkenin neredeyse yuzde 44’unu kapsar ancak nufusu cok azdir. Kahire’deki nufus yogunlugu diger valiliklerle karsilastirildiginda cok daha yuksektir. 2010 ile 2021 yillari arasinda Misir’in nufus artisi yaklasIk yuzde 2,34 ile 2014’te en yuksek seviyeye ulasmistir ve o zamandan bu yana her yil dusus gostermektedir.

Kongo: 104.383.195
Eskiden Zaire olarak bilinen Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sahra alti Afrika’nin en buyuk ulkesidir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti 200’den fazla etnik gruba ev sahipligi yapmaktadir. Resmi dil Fransizcadir; taninan ulusal diller Lingala, Kikongo, Swahili ve Tshiluba’dir. Nufusun buyuk cogunlugu (%95) Hiristiyandir. Ulke, %3,19 ile dunyadaki en yuksek dogurganlik oranlarindan ve en yuksek nufus artis oranlarindan birine sahiptir. Afrika’daki pek cok ulkede oldugu gibi, hizli modernizasyon, yaygin ekonomik buyume ve kapsamli asilama kampanyalarinin cocuk olumlerinde azalmaya ve yasam beklentisinde artisa yol acmasi nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde onemli bir nufus patlamasi yasanmistir. Nufusun % 45,5’i kentlerde yasamaktadir, ortalama yas 15,6’dir. Ulkenin hizla artan nufusun daha da kotulestirebilecegi bircok sorunu vardir. Ulke catismalarla bogusmaktadir ve modern saglik hizmetlerinden yoksundur. Ayrica HIV/AIDS’in yani sira tecavuz, insan ticareti ve cocuk isciligi de onemli bir sorundur. Toplam nufusun 2028 yilinda 117,31 milyona, 2050 yilinda 200 milyona yakin olmasi beklenmektedir.

Nufus, Ekonomik Buyumede Onemlidir
Genellikle 21. yuzyilda hakim olmasi beklenen dort buyuk yukselen ekonomi olarak kabul edilen BRIC ulkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Cin) hepsinin en kalabalik ilk 15 ulke arasinda yer almasi, nufuslarinin buyuklugunun ekonomik buyume bakimindan ne kadar onemli oldugunu gostermektedir.
Uluslararasi Para Fonu tarafindan gelismekte olan ulkeler olarak kabul edilen (yani nufuslarina oranla yuksek bir sanayilesme derecesine ulasmamis ve nufusun tipik olarak orta ila dusuk bir yasam standardina sahip oldugu) Nijerya, Banglades ve MeksIka dahil olmak uzere bir dizi ulke de oldukca buyuk nufuslara sahiptir, bu durum gelismekte olan ulkeleri etkileyen sorunlarin birden fazla kitaya yayildigini gostermektedir. Dunyanin en buyuk ekonomilerinden bazilarinin, ozellikle Avrupa’da, daha kucuk nufusa sahip olmasi dikkat cekicidir. BirlesIk Krallik, Almanya, Fransa ve Italya en buyuk on ekonomi arasinda yer alir ve hepsinin nufusu 100 milyonun altindadir. Dahasi, Monako, Luksemburg ve Cayman Adalari gibi son derece kucuk birkac ulke (hepsi de bir milyondan az nufusa sahiptir) finans dunyasinda nufus sayilarinin gosterdiginden cok daha buyuk bir rol oynamaktadir. Buna karsilik, ayni zamanda onemli bir ekonomik oyuncu olan ve yuz olcumu bakimindan dunyanin en buyuk ulkelerinden biri olan Kanada, 38,9 milyondan fazla nufusuyla kendi alan buyuklugune gore nispeten kucuk bir nufusa sahiptir.
Kuresel duzeydeki demografik degisim, kaynaklari yonetme, surdurulebilir kalkinmayi tesvik etme ve yoksulluk, esitsizlik, saglik ve egitime erisim gibi konulari ele alma konusunda yeni yaklasimlar gerektirecektir. Gelismekte olan ulkelerin istikrarli bir sekilde kalkinmaya devam edebilmeleri icin yapmalari gereken sey nufus artisini azaltmaktir. Dunyanin en kalabalik 15 ulkesi arasinda yer alan gelismekte olan ulkelerin biri haric hepsi nufus artisini yavaslatmayi basarmistir, ancak Nijerya bu konuda cabalamaya devam etmektedir. Egilimlerin onumuzdeki yillarda ulkenin nufus kaybedecegini gosterdigi Rusya’da ise tam tersi bir sorun sekillenmektedir. Ancak tek tek ulkelerde ne olursa olsun, mevcut egilimler devam ettigi surece dunya nufusu azalma tehlikesiyle karsi karsiya degildir, aslinda tam tersidir.
Not: Gelismekte olan ulkelerin ABD ve Batili muttefiklerinin hakim oldugu bir dunya duzenine meydan okumasini, ekonomi uzerinde daha fazla soz sahibi olmasini saglamak icin 2009 yilinda kurulan, kurulusu Rusya tarafindan baslatilan BRIC adli blok, adini kurucu ulkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Cin) Ingilizce isimlerinin bas harflerinden almaktadir. 2010 yilinda Guney Afrika da dahil olmus, grubun adi BRICS olmustur. Bu ulkeler birlikte dunya nufusunun %40’indan fazlasini ve kuresel ekonominin dortte birini olusturmaktadir. BRICS resmi bir orgut degildir ancak giderek resmilesmekte ve kurumsallasmakta, zirveler duzenlemektedir. Yabanci yatirim stratejilerinin tanimlanmasina yonelik olan gruba uye olan ulkelerin devlet ve hukumet baskanlari her yil toplanmakta ve her ulke grubun bir yillik donem baskanligini ustlenmektedir. 2024 yilinin basinda 5 ulke daha (Misir, Iran, BirlesIk Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya) katilmistir. Katilmayi bekleyen baska ulkeler de bulunmaktadir. Yeni uyelerin katilimi ve grubun genislemesi nedeniyle adinin BRICS+ olmasi beklenmektedir. Turkiye, 2018 yilinda BRICS zirvesine katilmistir, bloga da uye olmasi beklenmektedir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/dunyanin-...imindan-onemi/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık