ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coðrafya
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 31 Ocak 2024, 11:31   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Tribolit Nedir?

Tribolitler, Paleozoik donemde (541 ila 252 milyon yil once) yasamis, simdi soyu tukenmis bir deniz omurgasiz grubudur. Bu hayvanlar, Trilobita sinifinda siniflandirilmislardir ve cesitli boyutlarda ve sekillerde gelmislerdir.

Trobolitler ve Paleozoik Donem

Dunya’nin tarihindeki en uzun jeolojik donemlerden biri olan Paleozoik Donem, 541 ila 252 milyon yil once arasinda yasanan olaylarla dolu bir donemdir. Hem biyolojik hem de jeolojik acidan onemli olan bu donem, canliligin buyuk bir cesitlilik kazandigi, denizlerde ve karalarda onemli evrimsel degisIkliklerin meydana geldigi bir zamandi. Paleozoik Donem, Kambriyen donemi ile baslar. Bu donemde, hayvanlarin hizla cesitlendigi Kambriyen Patirtisi yasanmistir. Paleozoik Donem’in sonlarina dogru, Pangea adi verilen devasa bir kara kitlesi olusmaya baslamistir.

Trilobitler, Paleozoik Donem’in belirgin fosil orneklerindendir. Denizlerde trilobitlerle birlikte brakiyopodlar, amonyitler ve konodontlar gibi cesitli canlilar ortaya cikmistir.

Paleozoik Donem, karada bitkilerin evrimlesmeye basladigi bir donemdir. Ilk karasal bitkiler, karada yasamin temelini atmistir. Karbonsal donemde, devasa olceklerde bitki ortusu ortaya cikti ve karbon depolayan komur yataklari olusmaya basladi. Paleozoik Donem, Devoniyen ve Karbonifer donemlerinde buyuk yok olma olaylarina sahne oldu.

Paleozoik Donem, omurgalilarin evrimlesmeye basladigi bir donemdir. Ilk baliklar ortaya cikmis, ardindan amfibiler evrimlesmistir. Bocekler, Paleozoik Donem’in baslarinda ortaya cikti ve karada yasayan ilk hayvanlardan biri oldu.

Paleozoik Donem, Permiyen-Triyas yok olma olayi ile sona erdi. Bu olay, bircok deniz canlisinin ve bazi karasal turlerin soyunun tukenmesine neden oldu. Paleozoik Donem’in fosil kayitlari, paleontologlara ve jeologlara Dunya’nin evrimsel gecmisi hakkinda onemli bilgiler saglamaktadir. Paleozoik Donem, komur yataklarinin olusumuna katkida bulunmus ve gunumuzde enerji kaynaklarina ulasmamiza yardimci olmustur. Paleozoik Donem, Dunya’nin biyolojik ve jeolojik evriminde kilit bir donemdir. Bu donemde yasanan olaylar, gunumuzdeki ekosistemlerin ve yasamin temelini atmistir.

Tribolit Nedir?
Trobolitlerin Ozellikleri

Morfoloji ve Anatomik yapilari olarak dis iskeletleri kitin ve kalsiyum karbonat icerir. Bu, fosillesmeleri ve paleontologlar icin onemli bir kaynak olmalarini saglamistir. Segmentasyon yonunden incelendiginde vucutlari genellikle bas, govde ve kuyruk olarak uc bolume ayrilmistir. Gozler incelendiginde Cogu tribolitin, karmasIk bir goz yapisina sahip oldugu ve bu, cevrelerindeki ortami algilamalarina yardimci oldugu saptanmistir. Tribolitler, denizel ortamlarda yasamislardir ve okyanus tabaninda, resiflerde ve diger denizel ekosistemlerde yaygin olarak bulunmuslardir. Farkli turler, farkli derinliklerde ve cesitli su kosullarinda yasamistir.

Cogunlukla detritivorlardi. Bazi turlerin avci olduguna dair kanitlar da bulunmaktadir. “Detritivor” terimi, organik malzemelerin curumus parcalarini yiyen, olu bitki ve hayvan kalintilariyla beslenen organizmalari ifade eder. Detritivorlar, olu organik materyali parcalayarak besin zincirine geri donduren ve ekosistemdeki enerji ve besin maddelerini geri donduren onemli bir grup organizmadir. Detritivorlar, cesitli ekosistemlerde bulunabilirler, ozellikle toprakta, sucul ortamlarda ve diger organik materyalin biriktigi yerlerde etkili bir sekilde faaliyet gosterirler. Bu organizmalar, olu bitkilerin, olu hayvanlarin, diskilarin ve diger organik kalintilarin parcalanmasi ve ayristirilmasi surecine katilir. Ornek olarak, topraktaki bocek larvalari, kurtlar, mantarlar ve bakteriler detritivor olarak faaliyet gosteren organizmalara ornektir. Bu canlilar, olu materyalleri enerji ve besin kaynaklarina donusturerek cevrelerindeki ekosistemlerin dengesini surdurmeye yardimci olurlar. Detritivorlar, dogal materyalin dongusunde onemli bir rol oynarlar ve ekosistemlerde besin aginin isleyisine katki saglarlar.

Tribolitler, deniz yasaminin zirvesinde onemli bir grup olusturdu. Ancak, Permiyen-Triyas yok olus olaylari gibi cesitli etmenler sonucunda soyu tukenmistir. Permiyen-Triyas yok olus olayi, Dunya tarihinin en buyuk yok olma olaylarindan biridir ve Paleozoik Donem ile Mezozoik Donem’in ayrilma noktasini belirler. Bu olay, Permiyen doneminin sonlarina dogru, yaklasIk 252 milyon yil once gerceklesmistir. Bu olayin etkileri oldukca genis kapsamli olup, bircok deniz canlisinin ve karasal turlerin soyunun tukenmesine neden olmustur. Buyuk volkanik patlamalarin gerceklestigi Siber Traps adli bolgede asiri volkanik aktivite, buyuk miktarlarda lav ve gaz salinimina neden oldu. Volkanik aktivitenin atmosfere yaydigi gazlar, iklimde dramatik degisIkliklere yol acti. Sera gazlari atmosferde birikti ve kuresel sicakliklari artirdi. Atmosferdeki karbon dioksitin su ile reaksiyona girmesi sonucu okyanuslarda asidik kosullarin olusmasi, deniz canlilari uzerinde buyuk etkilere neden oldu. Bu asidoz ortami, ozellikle kirec kabuklu deniz organizmalari gibi bircok deniz canlisinin yasamini olumsuz etkiledi ve yok olmalarina neden oldu. Sicaklik artisi ve iklim degisIklikleri, karasal ekosistemleri etkiledi. Kuraklik, bitki ortusunun azalmasina ve hayvanlarin yiyecek bulmakta zorlanmasina neden oldu. Bircok karasal tur, yiyecek sIkintisi ve iklim degisIklikleri nedeniyle soyunu tuketti. %96’ya Varan Tur Yok Olma Orani: Permiyen-Triyas yok olus olayi, bilinen turlerin %96’sinin yok olmasina neden oldu. Bu, Dunya tarihindeki en buyuk yok olma olaylarindan biridir. Bircok deniz canlisi, omurgali ve omurgasiz hayvan, bitki ve mikroorganizma bu olayda etkilendi. Yok olus olayini takiben, ekosistemlerdeki bosluklar zamanla dolduruldu ve yeni turler evrimlesmeye basladi. Permiyen-Triyas yok olus olayi, Paleozoik Donem ile Mezozoik Donem arasinda bir sinir olusturarak, Dunya’nin jeolojik ve biyolojik evriminde onemli bir donemectir. Permiyen-Triyas yok olus olayi, Dunya’nin tarihindeki onemli donemeclerden biridir ve bu olayin etkileri, ekosistemler uzerinde uzun vadeli degisIkliklere yol acmistir.

Fosil kayitlari, paleontologlara bu canlilarin evrimsel gecmisi ve ortam degisIkliklerine nasil tepki verdikleri konusunda bilgi saglamaktadir. Tribolit fosilleri, paleontologlar icin onemli bir arastirma konusu olmustur. Bu fosiller, jeolojik gecmisi anlamak ve yasamin evrimsel sureclerini izlemek icin kullanilir. Tribolitlerin cesitliligi, farkli cografyalarda ve zaman dilimlerinde bulunan fosiller araciligiyla arastirilmistir.

Tribolitler, farkli cins ve familyalara ayrilmistir. Bunlardan en bilinenleri, Agnostida, Phacopida, ve Proetida’dir.

Agnostida

Agnostid trilobitler genellikle kucuk boyutlara sahiptir. Vucutlari genellikle oval veya yuvarlak, genis ve duz bir cephesel sutuna sahiptir. Bircok Agnostida turu, gozleri yok veya oldukca kucuk olan turlerdir. Gozleri olan turler ise genellikle basit ve kucuk gozlere sahiptir. Vucutlari genellikle segmentlere bolunmus olup, genellikle 10’dan az segment icerirler. Denizel ortamlarda yasamislardir ve cesitli deniz tabanlarinda ve resiflerde bulunmuslardir. Agnostida takimi, Kambriyen donemden Permiyen doneme kadar olan zaman dilimlerini kapsar.

Cogunlukla detritivor veya filtrasyon yoluyla beslenen organizmalardi. Agnostid trilobitler, trilobit sinifinin one cikan gruplarindan biridir. Bu organizmalarin genis bir cografi dagilima sahip oldugu ve fosillerinin cesitli yerlerde bulundugu bilinmektedir. Trilobitler, fosil kayitlarindaki onemli orneklerden biri olarak, gecmis denizel ekosistemleri ve evrimsel degisIklikleri anlamamiza yardimci olan onemli paleontolojik verilere sahiptir.

Phacopida

Phacopid trilobitler genellikle orta ila buyuk boyutlarda olup, bircok turu cesitli sekil ve desenlere sahip cephesel sutunlariyla taninir. Genellikle genis bir cephesel sutuna ve gozlerin bulundugu genis bir basa sahiptirler. Phacopid trilobitlerin bircogu, buyuk, kompound (bilesIk) gozlere sahiptir. Bu gozler, cevrelerindeki ortami algilamalarina yardimci olmustur. Vucutlari genellikle cok sayida segment icerir ve belirgin bir segmentasyona sahiptirler. Denizel ortamlarda yasamislardir ve cesitli deniz tabanlarinda ve resiflerde bulunmuslardir. Phacopida takimi, Kambriyen donemden Permiyen doneme kadar olan zaman dilimlerini kapsar.

Beslenme sekilleri detritivor veya yirtici olabilir. Phacopid trilobitler, trilobit sinifindaki cesitli turlerden sadece biridir. Fosil kayitlarinda genis bir cografi dagilima sahip olduklari ve cesitli donemlerde yasamis olduklari bilinmektedir. Bu trilobitler, paleontologlara gecmis denizel ekosistemler ve jeolojik donemler hakkinda onemli bilgiler saglayan fosil kayitlarini sunar.

Proetida Cinsi

Proetida cinsi icindeki trilobitler genellikle orta ila buyuk boyutlarda olup, cesitli morfolojik ozelliklere sahiptirler. Tipik olarak genis bir cephesel sutuna, belirgin bir basa ve genellikle kuyruk kisimlarinda cesitli dekoratif ozelliklere sahiptirler. Gozler genellikle genis ve bilesIk (compound) yapidadir. Vucutlari genellikle belirgin bir sekilde segmentlere ayrilmistir. Denizel ortamlarda yasamislardir ve cesitli deniz tabanlarinda ve resiflerde bulunmuslardir. Beslenme sekilleri detritivor (curuk organik madde ile beslenen) veya yirtici olabilir.

Proetida trilobitleri, Kambriyen doneminden Perm donemine kadar olan genis bir zaman dilimini kapsar.

Proetida cinsine ait trilobit fosilleri, paleontologlara ve bilim insanlarina, o doneme ait denizel ekosistemler ve jeolojik gecmis hakkinda bilgiler saglar. Proetida cinsi icindeki trilobitler, trilobit sinifinin genel ozelliklerini tasiyan ancak kendi icinde cesitli turlere ve familyalara ayrilan onemli bir gruptur. Fosil kayitlari, Proetida cinsine ait trilobitlerin evrimsel gecmisini ve cesitli donemlerdeki cesitliliklerini anlamak icin kullanilmistir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık