ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coðrafya
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree2Beðeniler
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Mayýs 2024, 10:45   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Fransiz Kulturu Ve Gelenekleri

Pek cok insan Fransiz kulturunu moda, mutfak, sanat ve mimarlik merkezi olan Paris ile iliskilendirir; ancak isIk sehri olan Paris disindaki yasam cok farklidir ve bolgelere gore farklilik gosterir. Tarihsel olarak Fransiz kulturu Kelt ve Gallo-Roma kulturlerinin yani sira bir Cermen kabilesi olan Franks tarafindan etkilenmistir. Fransa baslangicta Renanya olarak bilinen Almanya’nin bati bolgesi olarak tanimlanmis ancak daha sonra Demir Cagi ve Roma doneminde Galya olarak bilinen bir bolge olarak atifta bulunulmustur.

Dil
BBC’ye gore, Fransizca resmi dil ve nufusun yuzde 88’inin ilk dilidir. Ulkenin 70 milyonluk sakininin baskin dilidir, ancak bolgeye gore birtakim degiskenler gosterir. Fransa Disisleri ve Uluslararasi Kalkinma Bakanligi’na gore, yaklasIk 120 milyon ogrenciyle Fransizca, dunyada en cok ogrenilen ikinci yabanci dildir. BBC’ye gore, nufusun yaklasIk yuzde 3’u Alman lehcelerini konusmaktadir ve Kuzeydogu ‘da kucuk bir Flaman konusmaci grubu vardir. Arapca, ucuncu en buyuk azinlik dilidir. Italya sinirina yakin yasayanlar, ikinci bir dil olarak Italyanca konusabilir ve Baskca, Fransiz-Ispanyol siniri boyunca yasayan kisiler tarafindan konusulur. Diger lehceler ve diller arasinda Katalanca, Breton (Kelt dili), Oksitanca lehceleri ve Kabyle ve Antillean Creole gibi eski Fransiz kolonilerinden diller bulunur.

Din
Katoliklik, Fransa’nin baskin dinidir. Fransiz Kamuoyu Enstitusu (IFOP) tarafindan yapilan bir ankette, nufusun yuzde 64’u (yaklasIk 41,6 milyon kisi) Roma Katolik olarak tanimlanmistir. Fransa’daki diger dinler arasinda Islam, Budizm ve Yahudilik sayilabilir. Fransa’da halkin % 23 ile 28 oraninda bir grubun, bir din secimi yoktur.

Degerler
Fransizlar, millet ve hukumetleri ile buyuk gurur duyuyorlar ve genellikle ulkeleriyle ilgili olumsuz yorumlardan rahatsiz olurlar. Ziyaretciler, ozellikle de Amerikalilar, genellikle yabancilara karsi tutumlarini kaba olarak yorumlamaktadirlar. De Rossi, 16. yuzyilda Fransa’ yi Avrupa civarinda kultur, zihin, akil, bilgi, ogrenme, yaratici fakulteler ve kabul edilebilir davranis bicimlerinin gelistirilmesi icin bir terim haline geldigini belirtmistir. Fransizlar stil ve sofistiktirler ve kamusal alanlarinin bile muhtesem bir tonda dizayn etmeleriyle gurur duyarlar.
Fransiz Kulturu ve GelenekleriFransizlar esitlige inaniyor ve ulkenin sloganinin bir parcasi: Ozgurluk, esitlik ve kardesliktir. Bircogu, slogandaki diger iki kelimeyle, ozgurluk ve kardeslikten daha fazla esitlige onem verdiklerini soylemektedir. Fransa’nin AIDS Ulusal Arastirma Ajansi tarafindan yapilan bir arastirmaya gore, Fransizlar romantizm ve tutkuyu somutlastiriyor ve evlilik disi cinsiyete karsi acik bir tutumlari vardir. Ulkenin en ust duzey politikacilarinin bile evlilik disi iliskileri vardir ve bunlari gizlemeye caba gostermedikleri bilinir. Ulkenin laik yapisinin bir yansimasi olarak, cocuklarin evlenmemis ciftlerle dogmasi yogun yasanilan bir durumdur.
Geleneksel evlilige ek olarak, Fransa’da ayni cinsten ciftlerin evlenmesi yasaldir. Bu, vergi indirimleri gibi ayni evlilik avantajlarinin coguna sahip, ancak bir ihbarla veya bir baskasiyla evlenerek veya bosanmak yerine Fransiz Kulturu ve Geleneklericozulebilen bir kurumdur. The Economist’e gore, Fransiz ciftlerin ucte ikisi evli oldugu gibi ayni cinsten evlenen evlilik kurumlari da mevcuttur.

Fransiz Mutfagi
Yiyecek ve sarap tum sosyoekonomik seviyelerde yasam icin merkezi bir noktadir ve uzun aksam yemekleri etrafinda cok sosyallesirler. Geleneksel bir Fransiz yemegi Burgundy sarabinda tavuk eti, lardo (kucuk seritler veya domuz yagi kupleri), dugme mantarlari, sogan ve sarimsaktan yapilmaktadir. Yemek pisirme stilleri daha hafif yiyecekleri vurgulamak icin degismis olsa da, bircogu hala Fransiz yemeklerini agir soslarla ve karmasIk hazirlikla iliskilendirmektedir.
Bazi klasIk Fransiz yemeklerinden Sigir Burginyon (Boeuf bourguignon) kirmizi sarapta marine edilmis sigir eti guvec, et suyu, sarimsak, sogan ve mantar ile terbiye edilmektedir. Ve Coq au vin, sarapta terbiye edilen bir tavuk yemegidir ve Burgonya sarabi, lardolar (kucuk seritler veya kup kupler) domuz yagi, dugme mantarlari, sogan ve istege bagli sarimsakla Fransiz Kulturu ve Gelenekleriyapilmaktadir.

Giyim
Paris, Dior, Hermes, Louis Vuitton ve Chanel gibi bircok ust duzey moda evine ev sahipligi yapmaktadir. Bircok Fransiz, sofistike, profesyonel ve sIk bir tarzda giyinir. Tipik kiyafetler arasinda hos elbiseler, kiyafetler, uzun paltolar, esarplar ve bereler bulunur. Haute couture terimi Fransiz modasi ile iliskilidir ve gevsekce el yapimi ya da siparise gore yapilmis ozel dikim kiyafetleri anlamina gelir. Fransa’da, terim kanunla korunmaktadir ve Londra merkezli bir moda yazari ve editor olan Eva Domjian’a gore Paris Ticaret Odasi tarafindan tanimlanmaktadir. Bir moda isletmesinin bir Haute couture olarak anilmasi icin veya haute couture terimini reklaminda veya baska bir sekilde kullanma hakkini kazanmak icin su kurallari yerine getirmesi gerekmektedir.
1. Bir veya daha fazla donanima sahip ozel musteriler icin siparise gore tasarim yapmalari
2. Paris’te tam gun en az 15 kisi calistiran bir atolye olmalari
3. Her mevsim yilda iki kez, Paris basinina hem gunduz hem de gece kiyafet koleksiyonlariyla en az 35 cikis iceren bir koleksiyon sunmalari

Fransiz Sanati
Fransiz Kulturu ve GelenekleriFransa’nin her yerinde sanat vardir, ozellikle Paris ve diger buyuk sehirlerde bircok kilise ve diger kamu binalarinda Gotik, Romanesk Rokoko ve NeoklasIk etkiler gorulebilir. Claude Monet, Edgar Degas ve Camille Pissarro da dahil olmak uzere tarihin en unlu sanatcilarindan bircogu Paris’ten ilham aldilar ve Izlenimcilik hareketine yol acmislardir. Louvre Muzesi Paris dunyanin en buyuk muzeleri arasindadir ve Mona Lisa ve Venus de Milo dahil bircok unlu sanat eserlere ev sahipligi yapmaktadir.

Bayramlar ve kutlamalar
Fransizlar, geleneksel Noel ve Paskalya tatillerini kutlarlar. 1 Mayis’ta Isci Bayrami olarak da bilinen Mayis Gunu’nu kutlamaktadirlar. 8 Mayis’taki Avrupa’daki Zafer, II. Dunya Savasi’ndaki Avrupa’daki dusmanliklarin sona erdigi gunu anmaktadirlar. Bastille Gunu 14 Temmuz’da kutlanmaktadir ve bu, Paris’teki Bastille Kalesi’nin Fransiz Devrimi’ni baslatmak icin devrimciler tarafindan bastirildigi gundur.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/fransiz-k...e-gelenekleri/

benadiinsanim bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mayýs 2024, 11:10   #2
benadiinsanim
Guest
 
benadiinsanim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi:
Üye No:
Mesajlar: n/a
Nerden:
Cinsiyet:
Web:
IRC:
FM:
Aldýðý Beðeni:
Beðendikleri:
@benadiinsanim
Standart

Emeðine Kalemine Saðlýk

 
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mayýs 2024, 11:10   #3
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart

Alıntı:
Jiyanate´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeðine Kalemine Saðlýk
tþk ederim ki

benadiinsanim bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık