ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coğrafya
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Mayıs 2024, 10:26   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Avustralya’nin Tarihcesi Ve Fiziki Yapisi

Avustralya, dunyadaki en kucuk kitanin buyuk bolumu ustunde kurulmustur. Asya kitasinin guneydogusu tarafina dogru, Guney Yarimkuresinde uzanir. Dunya ulkeleri arasinda arazi bakimindan 6. sirada bulunur. 10-44 derecede bulunan guney enlemleriyle 112-154 derece dogu boylamlari arasinda yer alir. Ulkenin dis bolgeleri; Papua’da bulunan Avustralya kismini, 7.450.000 km2 genisligindeki Avustralya antarktikini, Hind ile Pasifik okyanuslarinda bulunan bircok adayi icine alir.

Tarihcesi
Avustralya’nin kesfi de Amerika’nin kesfi gibi tesadufidir. 16. yuzyildan itibaren Ispanyol ve Portekiz gemicileri Avustralya’nin kuzeyinde yer alan adalar bolgesine ulastilar. Bundan sonra Hollandali denizciler 17. yuzyilds Avustralya kiyisina ulastilar. Okyanusya’nin (Avustralya) yeni bir kita oldugunun tespiti, 1769’da Ingiliz kaptan James Cook’un Yeni Zellanda’ya seyahati esnasinda tesadufen gerceklesmistir.

Daha sonra Ingiliz kaptan Arthur Pihilip 26 Ocak 1788 tarihinde, kadinlar, erkekler ve cocuklardan olusan 1000 kisilik bir toplulukla Sdney’e yerlesti. Gunumuzde her sene Avustralya Gunu olarak kutlanmaktadir. 1820-1850 arasinda Ingiliz asilli olan halkin butun bir kitaya yayilmasi sonucunda Avustralya tamamen Ingiliz kolonisi haline geldi. 1850 yillarinda altin arayicilari Avustralya’ya hucum etti. Ama altin arayicilari beklediklerini bulamadilar. 1890 yillarinda ekonomik sIkintilar, Avustralya, Tasmania ve Qneensland’in ayni federasyon etrafinda birlesmesine neden oldu. 1901’de federasyon anayasasi onaylanarak Barton baskan secildi.

Avustralya'nin Tarihcesi ve Fiziki YapisiI. Dunya Savasinda federe Avustralya devleti, Hint Okyanusunda Ingiltere’ye yardim etti. 5 milyon nufusun 329 bini gonullu savasa asker olarak katildi. Almanlarin savas gemisi Emden’i batirdilar. II. Dunya Savasinda da Ingiltere yaninda yine savasa katildilar. New Guinee’de Japonlara cok fazla zayiat verdirdiler. II. Dunya Savasindan sonra Avustralya’nin daha fazla bagimsiz olma arzulari belirdi. 1945 yilindan sonra Avustralya’nin iliskileri Ingiltere’den cok ABD’ye kaymaya basladi. 1951 yilinda Avustralya, Yeni Zellanda ile ABD arasinda “Anzus” ismi verilen pakt imzalandi. Daha sonra 1954 yilinda bu pakt Guney Asya’da yer alan devletleri de icine alan SEATO (Guney-Dogu Asya Pakti) kuruldu. Bu pakt, Avrupa’da kurulan NATO’ya (Kuzey Atlantik Pakti) esdegerdir.

1950’li yillardan sonra ABD, Avrupa ve Ingiltere’den ekonomik yardim ve bilgi yardimi alan Avustralya, hizla teknolojik yonde gelismeye basladi.

Fiziki Yapi
Avustralya, yukseklik acisindan en dusuk seviyede olan kitadir. Kita arazisinin % 94’u deniz seviyesinden 660 metreden az yuksektir. Tepe meydana getirecek zirve yoktur. 16.650 kilometreden uzun olan kiyi seridi, duzgun oldugu halde, bazi derin korfez ve koylara da sahiptir.

3 onemli fiziki bolgesinin, digerlerine gore en genisi olan bati platosu, Avustralya kitasinin yarisindan fazlalik kismini meydana getirir. Bolgenin buyuk kismi deniz seviyesinin ustunde 500 metre civarinda uzanir. Ancak bazi yerlerde bulunan kucuk dag kitleleri, platonun genel seviyesinin ustunde yukselerek seyreder. Bunlarin en onemlileri Bati sahiline yakin bir bolgedeki Hammersley dizisi, kitanin merkezindeki Macdonnel ve Musgrave sira daglaridir. Platonun buyuk bolumu, kuzeyde yer alan buyuk kum colu ile guneydeki Victoria Colunden olusur. Bu bolgede devamli hicbir nehir yoktur ve bu arazinin cogu corak sekildedir. Platonun kiyi kesimleri dar kiyi ovalaridir.

Ic kisimdaki alcak kesimler 2. fiziki sahayi olusturur ve kuzeydeki Karpentarya Korfezinden Guney Avustralya’nin guney kiyisi uzerindeki Spensyr ile Sent Vinset Korfezlerine kadar uzanir. Bolgenin buyuk kisminin yuksekligi 170 metre altinda uzanir. Guney Avustralya havzasinda yer alan Lake Eyze, deniz seviyesinden 13 metre kadar asagidadir. Bu sahanin orta kesimi buyuk artezyen havzasindan olusur. Guneyde bir diger artezyen sahasi, Murray Nehrindeki dranaj sistemidir.

Avustralya’nin 3. onemli fiziki bolgesi Great Dividing Range’den olusur. Bu bolge yaklasIk 4000 kilometre kadar dogu kiyilarina paralel bir sekilde uzanir. Kitanin asil sulak bolgesi burasidir. Burasi seri siradaglar ve platolarla onem kazanarak, Tasmanya Adasini icine alir. En yuksek seviyedeki tepeler, 2.230 metre yukseklikteki Kosciusko Dagi olup, bu dag Guney Avustralya Alplerindendir. Guney yaylalari kiyidan dar bir ovayla ayrilirlar.

Iklim
Guney yarim kurede yer alan Avustralya kitasi, diger kitalara gore cok farkli bir iklime sahiptir. Mesela Turkiye’de kis iken orada mevsim yazdir. Col kisminin yer aldigi bati kisimlarina yagis az duser. Yillik ortalama 500 milimetrenin altindadir. Yillik yagislar da cok farkli olup, buyuk kurakliklar her yil gorulen seylerdendir. Kuzeyde bu ulkenin ucte birini meydana getiren bolgede tropikal iklim hakimdir. Yillik yagis 700-1520 milimetre arasindadir. Ulkenin kuzey ve dogu kiyilarinda, guney kesiminin bir bolumunde, yagislar gayet normal olup, yaklasIk 1000 milimetreyi bulur. Ic kisimlarda yagis ortalamasi daha az olup, bunun sonucu olarak da nufus daha seyrektir.

Kitanin dogu kiyisinda tropikal ve nemli bir iklim vardir. Asagi Murray Nehir vadisiyle Bati Avustralya’nin guney-bati bolgesindeki koselerinde Akdeniz iklimi gorulur. Bu bolgelerde yazlar sicak ve kurak olur, kislar yagisli ve ilimandir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/avustraly...fiziki-yapisi/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık