ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coğrafya
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Mayıs 2024, 10:23   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Avrupa’da Yer Alan Gorkemli Satolar

Sato, Avrupa’da eski zamanlarda bir yerin derebeyinin ikamet ettigi gorkemli yapilardir. Ilerleyen tarihlerde satolar, asillerin ikamet ettigi bir yapi haline gelmistir. Savaslardan korunmak icin etrafi kalin duvarlarla orulmustur. Genellikle 1500’lu yillarda insa edilen bu yapilarin cogu dayanikli yapisi sayesinde gunumuze kadar gelmeyi basarmistir. Satolar gunumuzde yalnizca turizm alaninda kullanilir. Dunya uzerinde yer alan en gorkemli satolar asagida siralanmistir.

Neuschwanstein Satosu
Avrupa'da Yer Alan Gorkemli SatolarBu 6 katli sato Almanya’nin Fussen yakinlarindaki Hohenschwangau kasabasi yakinlarinda bulunur. Yuksek bir tepeye kurulan bu sato 19. yuzyilda yapilan bir kaledir. Bu satoda kullanilan stil Neo-romantizm stilidir. Gunumuzde bu satoya cok sayida turist akin etmektedir. Neuschwanstein Satosu 5 Eylul 1869 yilinda insaatina baslanan ve 23 yil sonra kullanima hazir hale gelmistir. Bu satonun yapimina Bavyera Krali’nin istegi uzerine baslanmistir. Ayni zamanda bu kral pek cok kalenin insaatinin baslatilmasini da saglamistir. Bavyera Krali’nin bu sato ve kale insaatlarinin gereksiz harcamalar olmasi gerekcesi ile krali hapsedilmistir. Bu guzel sato Almanlarin olaganustu mimarisini gozler onune sunmaktadir. Neuschwanstein Satosu’nun halka acildigi tarih Kral Ludwig’in oldugu 1886 yilinda gerceklesmistir. Acildigindan bu yana yaklasIk olarak 60 milyondan fazla ziyaretci almistir.

Miramare Kalesi
Carl Junker tarafindan tasarlanan bu kale, 1856 yilinda Italya’nin Trieste kentinde insa edilmistir. Sato neo-gotik tarza sahiptir. Kalenin 22 hektarlik kisminda muazzam bir botanik bahcesi yer alir. 3 katli olan kalenin odalarinda ilk gunku mobilyalar bulunur. Ikinci Dunya Savasi sirasinda hasar gormus ve restore edilmistir. Ayni zamanda bu savasta Amerika BirlesIk Devletleri karargahi olarak kullanilmistir. Gunumuzde muze olarak kullanilan bu kale, yilda ortalama 300 bin turist agirlamaktadir.

Egeskov Satosu
Danimarka’nin Fyn Adasi’nda yer alan bu sato, 1554 senesinde Frands BrackenhausAvrupa'da Yer Alan Gorkemli Satolar tarafindan tasarlanmistir. Count’s Feud Savasi’nda savunma amacli insa edilen bu yapi, golun icine kurulmustur. Etrafi tamamen surlarla kapli olan Egeskov Satosu bir kopru ile karaya baglanir. Satonun cevresinde 200.000 m² alana sahip olan bir park bulunur. Sato gunumuzde muze olarak kullanilir. Danimarka’nin gozde turistik mekanlarindan biri olan Egeskov Satosu, bir yilda binlerce turist agirlamaktadir.

Guaita Satosu
San Marino sinirlari icerisinde yer alan bu sato, 11. Yuzyilda insa edilmistir. Kuruldugu yillarda hapishane olarak kullanilmistir. Ulkenin en yuksek noktasinda yer alan satonun denize olan yuksekligi 750 metredir. Bulundugu sehre kus bakisi bir seyir imkani veren sato, gunumuzde turistlerin buyuk ilgisini cekmektedir. 1970’li yillara kadar hapishane olarak islevini surdurmustur. Gunumuzde icin sadece turizm amacli hizmet verir.

Chambord Satosu
Avrupa'da Yer Alan Gorkemli SatolarFransa’nin Loire bolgesinde yer alir. 16.yuzyilin sonlarina dogru Kral I. Francois’in istegi uzerine insa edilmistir. Satonun yapimi 25 yil surmustur. Satonun mimari ozellikleri o donemde yapilan satolarin mimarisiyle benzerlik gosterir. Kuruldugu yildan 19.yuzyila kadar imparatorlarin ikamet yeri olarak kullanilan bu sato 19.yuzyilda askeri hastane olarak kullanilmistir. Schwerin Sarayi, bu sarayin mimari tarzindan esinlenerek insa edilmistir. Satoda yasayan Maresal Moritz, ava duskunlugu nedeniyle satonun bahcesine av alani kurmus ve gunumuze kadar bu alan korunmustur. Yilda milyonlarca turisti agirlayan bu sato, 1981 yilindan bu yana UNESCO Dunya Miras Listesi’nde yer almaktadir.

Mont Saint, Michel Satosu
Fransa’nin Rennes kentinde yer alan bu sato, 800’lu yillarda insa edilmistir. 700 yil boyunca eklemeler yapilmis ve gunumuzdeki haline kavusmustur. Orta Cag’da kilise olarak hizmet vermistir. Yuzyil Savaslari’nda buyuk hasar almasina ragmen ayakta kalmis ve sehrin isgaline engel olmustur. Ilerleyen yillarda gerceklesen Fransiz Ihtilali esnasinda hapishane olarak kullanilmistir. 1877 yilinda yapilan bir kopru ile sato karaya baglanmistir. Uzun yillar hapishane olarak kullanilan bu yapi, gunumuzde turistik amacla kullanilmakta ve yilda milyonlarca turist agirlamaktadir.

Castel Sant’Angelo: Roma Kutsal Melek Satosu
123 yilinda Imparator Hadrian tarafindan Italya’nin baskenti Roma’da insa edilmistir. Ilk olarak anit mezar olarak kullanilan bu yapi ilerleyen yillarda hapishane olarak kullanilmistir. Cem Sultan’da bir sure bu hapishanede rehin olarak tutulmustur. Kuruldugu ilk yillarda Roma’nin en yuksek binasiydi. 1800’lu yillarda satonun tepesine Mikail Heykeli yaptirilmistir. Satonun onunde, satoyu karaya baglayan 2 adet kopru yer alir. 2009 yilinda gosterime giren, ayni adli romandan uyarlanan Melekler Ve Seytanlar filmi de bu satoda cekilmistir. 1906 yilindan gunumuze kadar muze olarak kullanilan bu yapi, turistlerin oldukca ilgisini cekmektedir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/avrupada-...kemli-satolar/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık