ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coðrafya
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Mayýs 2024, 10:21   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Dunyanin En Buyuk 5 Golu

Devasa boyutlari ve gorkemli duruslari ile insanlarin ruhunu tazeleyen, ulkelerin gelisimine katki saglayan goller en guzel dogal olusumlardan biridir. Gollerin yuz olcumunun artmasi ile ekonomi, tarim ve hayvancik faaliyetlerine olan katkisi da ayni oranda artmaktadir. Goller pek cok koldan gelen nehirler ile beslenirler. Ayni zamanda cok genis alanlara yayilan goller pek cok kulturu tanimayi saglar.

Dunyanin En Buyuk 5 GoluHazar Golu
Hazar Golu 319,000 kilometrekarelik bir alana yayilip dunyanin en buyuk tuzlu golu olma ozelligini tasimaktadir. Iran, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya sinirlari icerisinde yer alan Hazar Golu’nu Iran’in Gilan bolgesinde gormek ve etrafinda oturmak mumkundur. Azerbaycan’in Baku ilinde de Hazar Golu’nu gormek mumkundur. Gol uzerinde motorlu kayik ve jet ski gibi seyler kullanilabilir. Golun buyuklugunden dolayi Hazar Deniz’i de denmektedir.

Lake Superior (Superior Golu)
82,200 kilometrelik alana yayilan tatli su golu Kanada-Amerika sinirlari arasinda yer alir. Ayni zamanda Buzul Devri’nden kalan balik turlerini bunyesinde barindiran bir goldur. Dunyanin en buyuk goklerinden biri olan Superior Golu kis aylarinda buz tuttugu icin uzerinde gezinti yapmak mumkundur. Golun etrafi yesiller icerisindedir. Tekne ile gezinti yapma faaliyetine oldukca fazla talep bulunmaktadir. Gol kiyilari Kanada’nin cenneti olarak adlandirilir. Ayni zamanda golun Algolama Bolgesi’nde cok sayida doga yuruyusleri yapilmaktadir. Gol boyunca duzenlenen Agawa Kanyon Tren Turlari bulunmaktadir. Bu turlar ile essiz doga goruntulerine rastlamak mumkundur.

Victoria Golu
Dogu Afrika’da yer alan bu gol, Tanzanya, Uganda ve Kenya olmak uzere 3 ulkenin Dunyanin En Buyuk 5 Golusinirlarinda yer alir. Fakat en buyuk bolumu Kenya’da yer alir. Afrika’nin en buyuk, dunyanin ise en buyuk 3.goludur. Toplam 68800 metrelik alana sahip bu gol, pek cok hayvan cesidine ev sahipligi yapar. Gol kenarlari birbirinden oldukca farkli ozelliklere sahiptir. Golun guney kisimlarinda 90 metrelik ucurumlar yer alir. Golu, Ingiliz kasif John Hanning Speke bulmus ve Victoria adini vermistir.

Lake Huron Golu
59.600 km² alana sahip olan bu gol, Kuzey Amerika’da yer alir. Yilin bazi aylarinda gol buz tutar. Dunya’nin en buyuk 4. Golu olan Lake Huran Golu, adini bolgede yasayan Huron halkindan almistir. Dunya’da en cok adaya sahip olan goldur. Kis aylarinda gol kenarinda buz pateni ve kayak sporu yapilir. Golun kenarlarinda pek cok tatil alanlari yer alir. Bu gol, ABD- Kanada sinirini belirler. Golun yer aldigi bolgede yasayan insanlarin buyuk cogunlugu balikcilikla ugrasir.

Michigan Golu
Dunyanin En Buyuk 5 GoluAmerika BirlesIk Devletleri’nde yer alan Michigan Golu, Dunya’nin en buyuk 5. Goludur. Golun kuzeyinde yer alan Mackinac Bogazi sayesinde Huron Golu’ne baglanir. Yilin kis aylarinda buz tutan bu gol, her mevsim siddetli firtinaya maruz kalir. Golun alani 58.016 km², derinligi ise 281 metredir. Ismini Michigan Eyaletinden almamistir. Tam tersi eyalet ismini bu golden almistir. Michigan Kizilderili dilinde buyuk su anlamina gelir. Her mevsim yogun su trafigine sahiptir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/dunyanin-en-buyuk-5-golu/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık