ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coğrafya
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Mayıs 2024, 10:17   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Barents Denizi Hakkinda Bilinmesi Gerekenler

Barents Denizi, Arktik Okyanusu’nu cevreleyen kita sahanligindadir. Batida Norvec Denizi ile kuzeyde Arktik Okyanusu ve doguda Kara Deniz ile birlesir. Konturlari, batida Norvec ve Spitsbergen arasindaki kitasal egim, kuzeyde Arktik Okyanusu’na dogru kita yamacinin tepesi vardir. Ve doguda Novaya Zemlya takimadalari ve guneyde hem Norvec hem de Rusya kiyilari ile cizilir. YaklasIk 1,4 milyon km 2’lik bir alani kaplamaktadir ve Bear Island Trough’un bati ucunda ortalama derinligi yaklasIk 230 m ve maksimum derinligi yaklasIk 500 m’dir.
Topografyasi, derinligi 100 ila 200 m arasinda degisen, sig kiyi alanlariyla ayrilmis cukurlar ve havzalar 300-500 m derinliginde ile karakterizedir. En buyuk uc banka Merkez Bankasi, Buyuk Banka ve Spitsbergen Bankasi’dir. Orta Barents Denizi’nden kuzeye ve batiya kita sahanliginin kirilmasina kadar 300 m derinligin uzerinde birkac cukur vardir. Bu bati cukurlari, Atlantik sularinin Barents Denizi’nin merkezine akmasina izin verir. Barents Denizi, Rusya ve Norvec arasinda paylasilmaktadir ve aksi takdirde siyasi gerilimlerin damgasini vurdugu donemlerde bile balikcilik yonetiminde nispeten basarili bir isbirliginin uzun bir gecmisi vardir.

Barents Denizi Hakkinda Bilinmesi GerekenlerBentos ve Kabuklu Deniz Urunleri
Deniz tabaninda cok cesitli organizmalar bulunur. Bazilari cokeltilere gomuludur, digerleri bir alt tabakaya baglidir, bazilari yavas ve durgundur, digerleri gezici ve hizlidir. Barents Denizi’nde 3050’den fazla bentik omurgasiz turu yasar. Denizdeki bentik ekosistemler, hem dogrudan ekonomik terimler hem de ekosistem islevleri acisindan onemli degere sahiptir. Bolgede tarak, karides ve kral yengeci hasadi yapilir. Kar yengeci, Barents Denizi’ndeki potansiyel bir ticari tur olarak kabul edilebilir. Denizhiyari, salyangoz ve cift kabuklular gibi bircok bentos turu de biyolojik arastirma veya potansiyel bir gida kaynagi olarak ilgi cekicidir. Mezgit, morina, yayin baligi ve cogu yassi balik gibi onemli balik turleri oncelikle bentosla beslenir.
Basta cift kabuklular olmak uzere pek cok bentik hayvan, okyanustaki parcaciklari filtreler ve su sutunundaki parcaciklari etkili bir sekilde giderir. Digerleri olu organizmalari temizleyerek degerli besinleri su sutununa geri dondurur. Detritu lar besleyiciler ve diger aktif kazicilar duzenli olarak dipteki cokeltileri hareket ettirir. Bu nedenle cokelti oksijen icerigini ve ayni karadaki solucanlar gibi genel uretkenligi artirir. Bentosun toplam biyokutlesindeki 1924-1935’ten 1968-1970’e dusus denizin cogunda meydana gelmis ve bircok arastirmaci tarafindan iklim degisIkligine atfedilmistir. Ancak bu biyokutle azaltiminin arkasindaki mekanizma net degildir. Kuzey karidesleri, Barents Denizi ve Spitsbergen sularinin en derin bolgelerinde bulunur. En yogun konsantrasyonlar 200 ila 350 metre arasindaki derinliklerdedir. Bu tur, esas olarak artiklarla, ancak ayni zamanda temiz yiyeceklerle de beslenirler. Ayrica bircok balik turu ve fok baligi icin besin maddesi olarak onemlidir.
Kizil kral yengeci 1960’larda Barents Denizi’ne ortaya cikmistir. Halen onemli bir ticari turdur ve yetiskin kirmizi kral yengecleri firsatci omnivorlardir. Kar yengeci, kasitli olarak bu bolgeye getirilen istilaci bir turdur. Bu turun Barents Denizi’ndeki ilk kayitlari 1996’da yapilmistir. 2003’ten beri morina, mezgit, kurt ve dikenli patenlerin midelerinde kar yengecleri bulunmustur, bu da yengec bollugunun ve yerlesim yogunlugunun onemli olcude arttigini gosterir. Izlanda taragi, tum sig alanlarda yaygin olan, yavas buyuyen bir turdur. Genellikle sert tabanli substratla iliskilidir ve en yaygin olarak guclu akimlarin oldugu alanlardadir. Tarak, bir filtre besleyicidir ve bu nedenle buyuk olcude mevsimsel fitoplankton uretimine baglidir. Bu da buyumesi uzerinde etkileri vardir ve omru 30 yil ve uzeridir.
Barents Denizi’nde yasayan sekiz kalamar turu bulunur. Ucan kalamar Todarodes sagittatus, 1988’e kadar cesitli donemlerde Norvec sularinda onemli bir balikcilik kaynagi olmustur. Bununla birlikte, o zamandan beri sularda neredeyse yok olmus ve sadece ara sira avlar kaydedilmistir. Gonatus fabricii, Barents ve Norvec Denizi’nin acik sularinda bol miktarda bulunan diger bir kalamar turudur. Bu tur, birkac kus ve deniz memelisi turu icin onemli bir besindir, ancak muhtemelen potansiyel bir balikcilik kaynagi olarak da gorulebilir.

Deniz Memelileri
Deniz memelileri, baslica yirticilar ve kilit tasi turler olarak, Barents Denizi ekosisteminin onemli bilesenleridir. Barents Denizi’nde yirmi bes deniz memelisi turu duzenli olarak meydana gelir. Bunlardan bazilari asagidaki gibidir:
• Yedi yuzgecayakli (foklar ve morslar),
• 12 buyuk memeli deniz hayvani (buyuk balinalar),
• Bes kucuk deniz memelisi (yunuslar),
• Kutup ayisi (Ursus maritimus),
Bu turlerden bazilari Barents Denizi’nde tam zamanli ikamet edenler degildir, ciftlesme, buzagilama ve beslenme icin iliman bolgeleri kullanir. Digerleri yil boyunca Barents Denizi’nde yasarlar ornegin, beyaz gagali yunus. Beluga balinasi gibi bazi deniz memelileri, baskali balina Balaena mysticetus ve mavi balina Balaenoptera musculus gibi tarihi yuksek somuru nedeniyle nadirdir. Deniz memelileri, Barents Denizi’ndeki ticari balik turleri icin onemli yirtici hayvanlardir. Bununla birlikte, tuketim tahminleri yuksek duzeyde belirsizlikle iliskilidir. Minke balinalari ve arp foklari en buyuk tuketime sahiptir ve birlikte yilda yaklasIk 5 milyon ton kabuklular, kapelin, ringa baligi, kutup morina baligi ve diger gadoid baliklari tuketebilirler. Deniz memelileri ve avlari arasindaki islevsel iliskiler, deniz ekosistemlerindeki dalgalanmalarla yakindan iliskili gorunmektedir. Hem minke balinalarinin hem de arp foklarinin, farkli av turlerinin mevcudiyetine bagli olarak kril, kapelin ve ringa arasinda degistigi dusunulur.
Barents Denizi’nde ticari olarak hasat edilen tek deniz memelisi turu arp foklari ve minke balinasidir. Arp foku yavru uretim tahminleri, geleneksel Rus multispektral hava arastirmasi sirasinda toplanan verilere dayanir. Bu arastirmalara gore, 2004 yilindan bu yana, Beyaz Deniz’deki harp foku yavrusu uretiminin bollugu keskin bir sekilde azalmistir. Arp foku bollugunun son yillarda azalmasina neden olan en onemli faktorlerden biri, isinma nedeniyle azalan buz boyutudur. Degisen buz kosullari, yavru doneminde hayvanlarin yeniden dagilimindan sorumludur. Beyaz Deniz’deki anormal buz kosullari muhtemelen yavrularda daha yuksek dogal olum oranlarina da yol acmistir.

Barents Denizi Hakkinda Bilinmesi GerekenlerBalikcilik Degerlendirmesi
Kuzey Dogu Atlantik (NEA) morina icin kiyaslama degerlendirmesi 2015 yilinda yapilmistir. Degerlendirme, Genisletilmis Hayatta Kalanlar Analizi (XSA) modelinin NEA morina degerlendirmesi icin ana arac olarak kullanilmaya devam edilmesini tavsiye edilmistir. Ayrica model yapilandirmasinda bazi degisIklikler onerilmistir. Kilit hisse senetlerinin degerlendirilmesinde kullanilan ana model, Genisletilmis Hayatta Kalanlar Analizidir (XSA). Model genellikle yas ve dogal olum verilerine gore uyarlanir ve cogu tipik Sanal Nufus Analizi (VPA) geriye donuk hesaplama modellerine benzer sekilde calisir. Bu uygulamalardaki geri hesaplamalar ayni sekildedir, ancak populasyon buyuklugunun endekslerine ayarlama icin kullanilan istatistiksel yontemlerde farklilik gosterirler. Kuzey Dogu Atlantik morinasi icin, saithe, XSA ana degerlendirme yontemi olarak kullanilir. Norvec Kiyi morinasi icin, tarafindan onerilen ayrilabilir VPA (SVPA) modeli kullanilmistir. Bu model, balikcilik olum oraninin ayni yilin her yasi icin ortak olan yillik bir bilesene ve uzun yillar icin ortak olan bir bilesene ayrilabilecegini varsayar.
Mezgit baligi ve gagali kirmizi balik ( Sebastes mentella ), istatistiksel yasta yakalama (SCAA) modelleri kullanilarak degerlendirilir. VPA yontemlerinin aksine, SCAA ileriye donuk bir hesaplama yontemidir. Barents Denizi’nde mezgit icin kullanilan SAM (REF) modelinin tanitilmasiyla ICES balikciliginda daha yaygin bir sekilde kullanilmaktadir. Yas verilerinin belirsiz oldugu veya bulunmadigi durumlarda, degerlendirme icin alternatif bir model, yas ve uzunluk yapilandirilmis kuresel olarak uygulanabilir Alan Ayristirilmis Genel Ekosistem Arac Kutusu modeli veya GADGET kullanilir. Model su anda altin kirmizi balik, Sebastes norvegicus ve Gronland halibut icin kullanilmaktadir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/barents-d...si-gerekenler/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık