ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coğrafya
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Mayıs 2024, 10:15   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kanada Anakara, Takim Adalari Ve Arktik Okyanusu

Arktik komur baligi, Arktik Takimadalari adalari dahil olmak uzere Kanada Arktik Okyanusu boyunca dagilmistir. Bu tur ayni zamanda Kanada’nin uzak kuzeyindeki bircok nehir ve golde de bulunsa da, deniz tarafindan isletilen yiyecek ve ticari kullanimlar icin en cok aranan turdur. Arktik komur, Kuzey Kutbu’nda onemli bir kulturel, gecim ve ekonomik kaynagidir. Okyanus gelgit sularinda ve nehir sularinda bir dizi ticari balikcilik ve Kanada’nin Inuitleri icin bircok gecimlik balikcilik yapilir. Arktik komuru yuksek fiyatli bir inceliktir, esas olarak taze ve dondurulmus olarak butun balik ve biftek olarak pazarlanir. Kucuk bir miktar da fume komuru ve kurutulmus et gibi katma degerli urunlere islenir.Kanada Anakara, Takim Adalari ve Arktik Okyanusu
Arktik komur, tatli su baliklari arasinda en kuzeydeki dagilimina sahiptir. Bu tur, cogu alabalik turune ozgu bir vucut sekline, sekil ve renk bakimindan buyuk degiskenlik gosterir. Ornegin, Cambridge Korfezi bolgesinde yumurtlayan baliklarin turuncu bir sirti, yanlari ve karni vardir, renk yogunlugu en cok erkeklerde belirgindir. Arktik komuru anadrom olabilir, ilkbaharda denize dogru hareket eder ve sonbaharda geri doner veya tatli suda kalici olarak kalabilir.

Kanada Arktik Takimadasinda Balikcilik
Arktik komur balikciligi, Inuitler icin ve bircok kutup cevresi insanin gecimlik ekonomisi icin onemlidir. Bu balikcilik topluluklarin yakininda yogunlasmistir ve cogunlukla aglar kullanilarak yurutulmektedir. 2004 yilinda, Cambridge Bay bolgesinde gecimlik hasadin ticari hasadin yaklasIk % 50’si kadar oldugu tahmin ediliyordu. Arctic char’in ilk ticari balikcilik calismasi Cambridge Korfezi’nde baslamistir. Balikcilik, savaklar ve gillnets kullanilarak cekici moda tarafindan kovusturulur. Savaklar, geleneksel tas savaklar olabilir veya komuru bir tuzaga yonlendiren bir cit olusturmak icin kanal borusu kullanilarak yapilabilir. Gillnets tipik olarak deniz ve nehir agzi alanlarinda kiyiya yakin ve kis aylarinda gollerin icinde kurulur.
Kanada Arktik bolgesindeki cesitli nehir sistemlerinde, cogu Cumberland Sound ve Cambridge Korfezi bolgeleri gibi Nunavut’ta meydana gelen bir dizi ticari balikcilik gerceklesir. Ayrica gelecekteki ticari komur balikciligi alanlari icin potansiyeli incelemek icin kesif amacli balikcilik da vardir. Balikciligin cografi dagilimi ve yapisi goz onune alindiginda bolluk durumu ve egilim verileri sinirlidir. Ancak ticari hisse senetlerinin istikrarli olduguna dair gostergeler vardir. Koruma onlemleri Kanada Arktik bolgesindeki Arktik komur balikciligi, ilgili es yonetim ortaklariyla isbirligi icinde yonetilmektedir. Ticari balikcilik icin koruma onlemleri, minimum ag agzi boyutu ve toplam hasat seviyelerini icerir.

Balikcilik Degerlendirmesi
DFO bilim adamlari, harici uzmanlar ve balik hasatcilari, Arctic char stok degerlendirmelerini duzenli olarak gozden gecirir ve sonuclar Kanada Bilim Danisma Sekreterligi Web sitesinde yayinlanir. Bunlar veri acisindan yetersiz stoklar olmasina ragmen, balikciliktan toplanan biyolojik veriler, ileri yas siniflarinda kayip olmaksizin cok cesitli buyukluk ve yaslarin mevcut oldugunu gosterir. Bu, mevcut somuru duzeylerinin muhtemelen surdurulebilir oldugunu gosterir. Cevre kosullarinin komur populasyonlari uzerindeki etkisini daha iyi anlamak icin okyanuslarin durumu hakkinda bilgiler de toplanir. Ornegin, arastirma faaliyetleri bazi degerlendirmeler yapmistir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Kuzey Kanada’daki komur biyocesitliligi ve trofik (besleme) varyasyonu ve ekosistemin yapilanmasi ve islevindeki rolu,
• Karakterlerin termal ekolojisi ve iklim degisIkliginin bunlari nasil etkileyebilecegi,
• Iklim degisIkligi ile civanin biyolojik olarak birikmesi arasindaki baglanti,
• Dogrudan topluluk temelli izleme yoluyla gozlemlendigi gibi karakter populasyonlarindaki degisIklikler,
Arctic komurunun stok degerlendirmesi icin, tukenme duzeltmeli ortalama yakalama, statuko modelleri gibi temel yakalama temelli modeller kullanilir. Ayrica, Bayesian ve yasam oykusu degismez tabanli artik uretim modelleri, yasa gore yapilandirilmis modeller ve sifir dahil olmak uzere bir dizi yaklasim kullanilmistir. Nunavut’taki ticari Arktik komur balikciligi, komur kaynaginin surdurulebilirligini ve korunmasini tesvik etmek icin tasarlanmis bir dizi yonetim onlemine tabidir. Koruma onlemleri arasinda, bunlarla sinirli degildir. Minimum gillnet ag boyutu, toplam hasat seviyeleri ve topluluk temelli izleme yer alir. Bu balikciligin yonetimi, hasat verilerinin olmamasi, Arctic komurunun yaygin dagilimi ve biyolojik karmasIkligi nedeniyle karmasIktir. Yasam oykusu parametrelerinin yani sira hasat ve habitat bilgisini kullanan yeni yaklasimlar gelistirilmektedir.

Kanada Arktik Anakarasi Balikcilik
Gecim, ticari ve sportif balikcilik, hem kulturel hem de ekonomik olarak Kanada Kuzey Kutup Bolgesi’nde onemli aktivitelerdir. Ticari balikciligin cogu, belirli bir kota sistemi altinda gollerle sinirliyken, gecimlik balikcilik ise topluluklarin cevresindeki nehirler ve akarsularla sinirlidir. Yaz ve kis olmak uzere iki ayri balikcilik mevsimi vardir. Mackenzie Nehri Havzasinda, gec olgunluk ve yavas buyume orani nedeniyle balik uretim orani dusuktur, ancak buyuk boy balik stoklari yuksektir. Mackenzie Nehri Havzasindaki ticari balikciligin uzak yerleri sinirlayici bir faktordur ve ticari balikciligin cogu uygun degildir. Dusuk tur cesitliligi ve dusuk verimlilik nedeniyle, Mackenzie Nehri Havzasi antropojenik etkilere karsi daha az direnclidir.
Mackenzie Nehri Havzasindaki ticari balikciliga beyaz balik hakimdir ve diger dusuk degerli baliklar, genellikle geri atilir. Gol akbaligi istismara cevap verme yetenegine sahiptir ve basarisinin temelini olusturur. Mackenzie Nehri Havzasindan alinan gercek balik verimine iliskin guvenilir veriler eksIktir. Mackenzie Buyuk Ayi alt havzasindaki balik stoklari degerlendirilmis, ancak duzenli olarak gerceklesmemistir. Eglence amacli ve ticari balikcilar tarafindan farkli balik turlerinin hasadi duzenli olarak DFO tarafindan izlenir. Buyuk Ayi Golu, odullu gol alabaligi ile dunyaca unludur. 1970’lerden 1980’lere kadar gol alabaligi hasadinda azalma olmustur. Bununla birlikte, yakalama uygulamasi ve kilsiz kancalarin kullanimi dahil olmak uzere koruma onlemleri benimsenmistir. Buyuk Ayi Golu’ndeki gol alabaliginin mevcut hasadi, maksimum surdurulebilir verimin altindadir.Kanada Anakara, Takim Adalari ve Arktik Okyanusu
Gecimlik balikcilik, asagi Mackenzie Nehri Havzasinin Inuvialuit, Gwich’in, Sahtu ve Deh Cho bolgelerinde meydana gelir. Genis akbalik ve gol akbaliklari, inconnu ve cisco golu ile birlikte gecimlik avlarda onemli turlerdir. Gecimlik balikcilik son yillarda kopeklere olan bagimliligin azalmasi nedeniyle azalmistir. Yuksek uretkenligi nedeniyle, alttaki Mackenzie Nehri genis beyaz baliklari ticari ve gecimlik istismara dayanabilir. Genis beyaz balik, asagi Mackenzie Nehri ve Deltadaki aborjin balikciligi icin en onemli turlerden biridir. Balikcilik Ortak Yonetim Komitesi (FJMC), Inuvialuit Yerlesim Bolgesi’ndeki tum baliklari, balik habitatlarini ve deniz memelilerini birlikte yonetmek icin DFO ile ortaklasa calisir. Dogrudan Balikcilik ve Okyanuslara balikcilik konularinda tavsiyelerde bulunur.
Komite, hasat bilgilerini toplamaktan ve baliklar icin gecim kotalari ve deniz memelileri icin hasat edilebilir kotalar hakkinda tavsiyelerde bulunmaktan sorumludur. Tuktoyaktuk, Aklavik, Inuvik, Ft. McPherson, Tsiigehtchic ve Ft. Umit, gecimlik ve ticari amaclarla genis beyaz baliklari hasat eder. Tetlit Gwich’in Ilk Ulus of Fort McPherson, evde kullanim icin Peel Nehri’nden genis beyaz baliklari yakalar. Yillik avlanma miktari yilda yaklasIk 10–12 bin baliktir. Degisen yasam tarzlari ve tasima icin daha az kopek kullanimi, genel balik hasadini azaltmistir. Sican Nehri, Kuzeybati Bolgeleri’ndeki Gwich’in icin onemli bir gecimlik balikcilik, Rat River Dolly Varden char ile iliskilidir.
Sican Nehri Dolly Varden char buyuk olcude anadrom bir populasyondur, Kuzey Kutup Okyanusu’ndan Mackenzie Deltasi boyunca yukari, kaynak suyu kolu Njik, Fish Creek’teki Fish Hole olarak bilinen kaynakla beslenen su havuzlarinda kisi gecirirler. Great Slave Lake Basin’deki balikcilik, gecim, spor ve ticari balikciligi icerir. Bununla birlikte, Buyuk Kole Golu gibi ticari balikcilik altindaki su alanlari icin guvenilir guncel veriler mevcuttur. Buyuk Kole Golu’nde her alan kendi yonetim planina sahip alti balik yonetim alani vardir. Dogu kolu ve belirli kiyi bolgeleri ticari balikciliga kapalidir, ancak, dogu kol bir kupa gol alabaligi balikciligi icin yonetilmektedir. Great Slave Golu’ndeki ticari balik avi, Mackenzie Nehri Havzasindaki en buyuk balikciliktir ve yaklasIk 1100 ton avlanir. Bunun % 80’i beyaz gol baligi ve % 10’u turna baligidir. Buyuk Kole Golu’ndeki balik stoklarinin somurulmesi bazi durumlarda balik populasyonlarini etkilemistir, ornegin gol alabaligi populasyonu 40 yil once bati havzasinda azalmistir. Yasam tarzi degisIkliklerinden kaynaklanan cabalarin azalmasi nedeniyle, ticari balikcilikta 1990’dan beri bir azalma vardir. Balik stoklari ve hasat hakkindaki bilgiler tam degildir ve yonetim genellikle yonetime karsi ihtiyati bir yaklasim benimser.

Kanada Anakara, Takim Adalari ve Arktik OkyanusuBuyuk Kole Golune Giden Bazi Buyuk Kollardaki Inconnu
populasyonlarinda azalma olduguna dair raporlar da vardir. Bununla birlikte, beyaz balik stoklari ve bu turun ticari hasadi surdurulebilir gorunmektedir. Ticari hasat, 1800 tonluk bir kota karsisinda yaklasIk 500 tondur ve yakalananlarin yuzde seksenini, yaklasIk % 10 itlaf ile gol akbaliklarindan olusur. Great Slave Lake Danisma Komitesi (GSLAC), balikcilik yonetimi konularinda DFO’ya tavsiyelerde bulunur ve balik ve balik habitatinin uzun vadeli korunmasini saglar. Great Slave Lake Basin’de yasayan tum topluluklar, kotu bir sekilde izlenen gecimlik balikciliga sahiptir. Geleneksel bilgi anketleri ve son kanitlar, gecimlik hasadin ticari hasadin toplaminin % 5’inden daha az oldugunu gosterir.
Beyaz balik, genel gecimlik avin % 68’ini olusturur, Kakisa ve Tathlina golleri, NWT’de her yil ticari olarak hasat edilen walleye’lerin % 70’inden fazlasini olusturan onemli walleye balikciligini destekler. Ticari, gecimlik ve spor amacli balikcilar da dahil olmak uzere uc onemli balikcilik, Liard alt havzasindaki balik stoklarini kullanir. Watson, Frances ve Simpson golleri, gol alabaligi ve turna baligi icin populerdir. Beyaz enayi, kuzey turna baligi, morina baligi, walleye, gol beyaz baligi, inconnu ve Arktik otlak, Liard alt havzasindaki gecimlik balikciligin onemli bir parcasidir. Mackenzie Nehri Havzasinda one cikan baslica balikcilik yonetimi sorunlari, baska alanlarda da avlanabilecek olan gocmen stoklarinin fazla hasat edilmesi potansiyeldir. Ayrica hasat edilen balik stoklarinin kis mevsiminde veya yazin isinmasindan kaynaklanan hasar potansiyeli ve olumsuz potansiyeli vardir. Boru hatti, ulasim, madencilik ve hidroelektrik gelismelerinden kaynaklanan etkiler olabilir.

Balikcilik Degerlendirmesi
Stok degerlendirmesi icin cesitli degerlendirme modelleri ve yontemleri kullanilmistir. Anket ve ticari avlanma orani endeksleri Great Slave Lake ve diger balikcilik alanlarinda kullanilmistir. Yas yapisi ve yakalama egrisi analizindeki egilimler en sIk kullanilan yaklasimdir, ancak uretim fazlasi modelleri uygulanmistir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/kanada-an...ktik-okyanusu/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık